1. Tumačenje rezultata likvora u izoelektrofokusiranom serumu

  Pitanje broj: #161984

  Molim tumačenje rezultata likvora u izoelektrofokusiranom serumu dobijeni rezultat kaže: nalaz uredan (ispred toga ima kvadratić koji je štikliran). Dalje ispod piše, pored svake stavke kvadratić ali nije štiklirano, kaže dalje oligoklonalne trake u likvoru serum normalan, nalaz govori u prilog intratekalne sinteze igG., oligoklonalne igG trske u likvoru i tako dalje sve o ovim trakama.

  Da li ovaj nalaz znači da imam multipla sklerozu? Likvor je iz Požarevačke Bolnice poslat na neurologiju Kliničkog centra Srbije. Rezultate sam čekala puna tri meseca.

  Odgovoreno: 12. 05. 2019.
  • Poštovana,

   Postoji 5 kategorija nalaza izoelektričnog fokusiranja likvora i seruma. Koliko sam shvatio, na vašem nalazu piše da je normalan nalaz. S obzirom da ne postoji biološki marker za dijagnozu MS, normalan nalaz goori da nema intratekalne sinteze CNS-a, ali postoje pacijenti koji imaju MS sa urednim nalazom likvora. Najvažniji je klinički pregled neurologa, tegobe pacijenta, magnetna rezonanca, nalaz oftalmologa (FOU) i prema starim kriterijumima Evocirani potencijali.

Komentari na pitanje: #161984

  • Neka mi se javi osoba koja je bila na magnetu pre 5 god i ima cist likvor i nije nacisto...sve to i ja tako imam

  • Pre pet godina sam radila magnetnu cele kicme i mozga.. Imam demijelizacione lezije i na mozgu i na kicmi, tada mi je utrnula desna strana i nestali su simptomi sami od sebe. Vadila sam likvor pre godinu dana i nalaz je normalan. Nikakve tegobe nemam. Ocno dno dobro periferni nervni sistem dobar. Ni na kontrole ne idem, kazu nema potrebe, a ja nisam nacisto...

  • Šta znači: "Načinjena je i LP, sa urađenim CBH nalazom, IEF pozitivna na oligoklonalne trake u likvoru, serum bez njihovog prisustva."

  • Poštovani šta znači rezultat 100/3 likura u ćeliji? U pitanju je dete od 9 godina.

  • Danijela Radic 12. 05. 2019.

   Samo jo ukratko da se nadovežem, magnetna glave je uredu, magnetna cele kičme, imam diskus herniju L5 i S 1 ,diskretno bubrenje C 3,C8 i suženje kičmenog kanala, koji je u kontaktu sa korenom TH11,12. Predložena je operacija od strane prof. Minića (Vma) ,TH12 i L5.a. Nalaz oftalmologa je normalan, ali je napisan glaukom.

  • Danijela Radic 12. 05. 2019.

   Da li ste dobili i pisani dokument izveštaja likvora, da li je stigao?

Ostavite komentar