1. Povećanje sive moždane mase

    Pitanje broj: #133339

    Poštovani, 
    bila bih vam zahvalna kada biste mi kratko rekli nešto vezano za moje ne znanje o sivoj moždanoj masi. Naime, dijagnoza je PTSP pa me interesuje da li može doći nekim slučajem do povećanja sive moždane mase? I ako može šta ona može da prouzrokuje, kakve smetnje kao i čime se liječi? Nadam se da ćete mi moći ukratko reći nešto o ovome problemu, unaprijed se zahvaljujem! 
    Srdačan pozdrav iz Sarajeva!

    Odgovoreno: 22. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Siva masa mozga je deo centralnog nervnog sistema koji se sastoji od tela neurona, nastavaka (dendriti i aksoni nervnih ćelija), potpornih ili glijalnih ćelija. Siva masa se razlikuje od bele moždane mase po tome što siva masa sadrži brojna ćelijska tela i relativno malo mijelinizovanih aksona, dok se bela materija sastoji uglavnom od dugačkih mijelinizovanih aksona i sadrži relativno vrlo malo ćelijskih tela. Razlika u boji nastaje uglavnom zbog beline mijelina. Siva masa obuhvata kortikalne i subortikalne strukture mozga (kora malog i velikog mozga, bazalne ganglije, thalamus, limbički sistem, jedra kranijalnih nerava) i to su delovi mozga koji kontrolišu rad mišića, senzornu percepciju (vid i sluh, osećaje koji dolaze sa površine tela), pamćenje, emocije, ponašanje, govor, čitanje, pisanje, računanje… tokom života ne može doći do povećanja sive moždane mase.

      PRSP je, pretpostavljam, skraćenica od dijagnoze posttraumatski stresni poremećaj. Posttraumatski stresni poremećaj, po definiciji, je psihički poremećaj izazvan zastrašujućim događajem, a simptomi mogu da uključuju ponovno proživljavanje traume kroz snove, nekontrolisane misli o događaju, izbegavanje stimulusa koji podsećaju na traumu, povišenu nadražljivost i emotivnu uzbuđenost (razdražljivost ili ljutnja, osećaj krivice ili stida, autodestruktivno ponašanje (npr. preterana konzumacija alkohola), problemi sa spavanjem, opažanje stvari koje ne postoje), tešku anksioznost. Simtomi posttraumatskog stresnog poremećaja počinju do tri meseca nakon stresnog događaja, a u malom broju slučajeva mogu se pojaviti i nekoliko godina posle događaja. 

      Iz vašeg pisma ne mogu saznati na osnovu kojih simptoma i nakon kojih dešavanja je postavljena dijagnoza ptsp i da li je postojala bila kakva povreda glave. Najbolje bi bilo da se javite lekaru koji je upoznat sa vašom istorijom bolesti ( neuropsihijatar, psihijatar ili neurolog) koji je postavio gore navedenu dijagnozu i sa njim popričate o svemu što vas interesuje.

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #133339

    • zdravo,imam 16 godina i imam sigurno ostecenje aksona,imam pojedine simptome,ali pocinjem da osecam sve manje i manje noge i stopala,glava me pece u potiljku,da li ma tu pomoci a simptomi su poceli od pre neki dan,pre oko 5 ili 6 dana,ima li pomoci

    • Molim Vas da mi neko pomogne ako zna gde radi dr.Mirjana Jovanovic specijalista neurologije.

    • Moje postovanje, imam östre teta talase, duge, jako dugo spavam, nemam stalni posao. Sumnjaju na nekrolepsiju(jos nije uradjen eeg så deprivacijom spavanja). Da li se dovode u vezu ti talasi sa tom bolescu?

    • Koliko je opasan blag deficit bele moždane mase,koje mogu da budu posledice,i može li nekako da se nadoknadi taj nedostatak

Ostavite komentar