Disfazija

Disfazija je poremećaj govora i jezika u kome je razumevanje govora i govorno jezička razvijenost deteta ispod njegovog mentalnog i hronološkog uzrasta.

Uzrok nastanka

U anamnezi ove dece često se otkrivaju poremećaji za vreme trudnoće, u toku porođaja i posle porođaja. Svi ti poremećaji mogu uzrokovati disfunkciju kortikalnih i subkortikalnih struktura, i ostalih inervacijskih puteva odgovornih za percepciju (razumevanje) i produkciju govora. Mogući uzroci: povrede CNS-a, infektivne bolesti majke, toksična trovanja, intrakranijalna krvarenja, asfiksija i anoksija, RH inkopatibilija, hiperbilirubinemija, encefalitis i meningitis, epi napadi, febrilne konvulzije, sporije sazrevanje CNS-a naročito onih delova koji predstavljaju fiziološku osnovu za govor, lateralizacija hemisfera, genetski uzroci, anomalije razvoja mozga, kognitivni uzroci, psihogeni i emocionalni uzroci, deficit auditivne percepcije, motorni poremećaji, uticaj sredine

Klinička slika

Razvojna disfazija je razvojni jezički poremećaj, odnosno nemogućnost i teškoće u razumevanju i izražavanju jezika, praćena nemogućnošću izgovora velikog broja glasova (dislalija), teškoćama u pamćenju reči, nepravilnoj upotrebi gramatičkih oblika (agramatizam) i opštoj nesposobnosti verbalnog izražavanja. Karakterišu je teškoće pri formiranju glasova, ali težište problema ne leži prvenstveno u glasovima već u nemogućnosti izgradnje jezičkog sistema teškoćama na fonološkom, morfološkom, sintaksičkom, leksičko-semantičkom i pragmatičkom nivou.


U kasnijem periodu, posle treće godine, ova deca imaju veliki broj glasova koje ne izgovaraju, zamenjuju ih drugim glasovima, ili ih nepravilno izgovaraju. Reči, čije su značenje i usvojili, otežano izgovaraju, zamenjuju slogove, izgovaraju samo početne ili samo poslednje slogove. Usled toga, govor ove dece u celini može biti teže razumljiv za okolinu. Deca sa razvojnom disfazijom, teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuju rod, teško usvajaju množinu, ne koriste vremena (prošlo, sadašnje, buduće), zamenice usvajaju znatno kasnije, ne koriste prideve, priloge, predloge i veznike.


Disfazična deca nisu u stanju da usvajaju govor koji čuju oko sebe, pogotovu ako njihovo okruženje govori ubrzano sa neujednačenim ritmom i tempom. Zbog toga se disfazičnom detetu mora obraćati sporije. Disfazična deca su sklona da višesložne reči izgovaraju samo sa početnim ili samo sa završnim slogom.


Morfološke i gramatičke teškoće: koriste samo osnovne oblike reči, teško grade tj. upotrebljavaju reči sa prefiksom i sufiksima, pretežno koriste imenice, zatim glagole (u trećem licu jednine), ostale vrste reči retko, teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuju rod (češće koriste muški), teško usvajaju množinu, sve radnje izražavaju u sadašnjem i prošlom vremenu ne koristeći buduće, zamenice usvajaju znatno kasnije, upotreba priloga, predloga i veznika predstavlja posebnu teškoću za disfazičnu decu, usvajanje prideva je otežano.

Teškoće u strukturi rečenice (sintaksa):  rečenica je elementarna, redosled reči i oblika nepravilan, reči su skraćene sa inverzijom glasova i slogova, teško usvajaju upitne i odrične, a naročito odrično - upitne rečenice. Usporen  leksički i semantički razvoj: rečnik je oskudan, značenje reči se sporije razvija, raspolažu manjim brojem jezičkih asocijacija, naročito sporo se razvija značenje reči kojima se označavaju apstraktne jezičke kategorije kao sto su veznici, prilozi, predlozi, padežni nastavci, rod, lica i glagolska vremena.

Dijagnoza

Razvojnu disfaziju dijagnostikuje logoped.
Možete posumnjati da vaše dete ima razvojnu disfaziju ako: 
 • ima usvojen mali broj reči kojima zna značenje, 
 • slabo razume govor okoline,
 • nerado govori, koristeći često „sopstveni jezik“ ili gestikulaciju u komunikaciji sa okolinom. 

Najvažnije je što ranije uočiti navedene smetnje i dete odvesti na pregled logopedu koji će na osnovu kliničke slike proceniti koji i kakav vid rehabilitacije treba primeniti.

Lečenje

Disfazija je veoma kompleksan i složen govorno - jezički poremećaj koji ponekad zahteva višegodišnji rad sa detetom, kreiranje individualnog programa za svako dete, mnogo strpljenja sredine i roditelja jer je dinamika napredovanja različita i uslovljena brojnim faktorima. 
Spontanim razvojem disfazična deca nisu u stanju da ovladaju jezičkom strukturom. 
Zbog toga je potrebno da se dolazi na audiolingvisticki tretman, svakodnevno u trajanju od 60 minuta gde se kod deteta primenom KSAFA-m aparata razvija govor. 
Kod svakog deteta programom tretmana prati se prirodna dinamika razvoja govora tako da ono prolazi kroz sve razvojne faze do potpunog ovladavanja svim strukturama govora i jezika.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Marko 03.01.2017

  Ukoliko dete ima razvojnu disfaziju neophodno je da ga pregleda odgovarajući lekar. Najveći problem je što roditelji dete odvedu kod psihologa ili logopeda i počnu lečenje, a da ni jedan lekar nije pregledao njihovo dete. Još veća opasnost je što se logopedi predstavljaju kao lekari i daju dijagnoze a to ne smeju po zakonu. Ja sam logopede koji su dali dijagnozu mom sinu tužio, i dobio odštetu na sudu, tako da im više neće pasti na pamet da leče bez lekara! Dakle, nađite dobrog lekara da pregleda vaše dete a on će dalje odrediti šta treba. 
  Pozdrav


 2. Natasa 06.11.2014

  Imam sina 9godina kome je data dijagnoza razvojna disfazija od njegove 3. 5godine. U pocetku nije imao nikakav govor ali tokom vremena radom je postigao napreak, poceli smo u skolu sad smo treci razred ali jos nemoze da cita o jedan dah a ne slovo oi slovo. Matematika radi sabiranje i oduzimanje ali do20. Kada smo se vratili poceo je da cita od desno prema levo, obrnuto, isto i brojeve (34-43) , sad smo vec bolje, prestao je tako da cita naopako, ali cita jos slovo po slovo i nerazume ono sto cita. Zelim da znam dali je ovo povezanost sa disleksijom i dali treba da prima lekove za disfazijom ili za ovo treba samo rad? Hvala vam


 3. Marijana 26.12.2013

  Želim ovim putem da se obratim svima onima koji se susrecu sa razvojnom disfazijom i koji imaju neko iskustvo vezano za to. Interesuje me da li disfazicna deca u bilo kom momentu prevazidju disfaziju bez ikakvih primetnih smetnji ili je to nešto što ih prati kroz ceo život. Odgovor na to pitanje nigde nisam pronašla. Imam dečaka 4 god. I borimo se sa disfazijom. Hvala


 4. MajaDimitrievska 15.04.2013

  Postovani, molim vas za objasnenje dali postoje slicnosti simtome kod disleksije i disfazije. Naime, kod moga sina koji sada ima 11 godina do sada makedonski lekari su ga tretirali kao da je sa disleksijom, jer jos neume da cita povrzano, a od pre kratko vreme novi logoped defektolog smatra da ima disfazija. Molim vas najlepse za vas odgovor i savet.


 5. Nikoleta 27.05.2012

  Imam sina 3 god sve razume, ali ne prica kao njegovi vrsnjaci, reci su mu oskudne mama tata baba deda, kada ce poceti da koristi i slaze recenice? Ide i kod logopeda ali rezultati su slabi!


 6. maja 09.05.2012

  Imam devojcicu od 7, 5 god. Sa dg razvojne disfazije. Od svoje nepune cetiri godine ide kod logopeda. Postigli smo mnogo, sada se sa njom moze komunicirati. Agramaticna, i dalje puna stereotipija, sa potpuno neshvatljivim strahovima, hiperakuzijom, vesela, ljupka-sve moje. Odlozili smo skolu upisom u predskolsku grupu specijalne skole za nagluvu decu, sada zelim da i prvi razred tamo pohadja (skola je uistinu divna) , ne bih li je zastititila od takozvane inkluzije i nemara drzave prema deci sa smetnjama. Molim vas, dragi moji sapatnici, kazite mi da li je nekom poslo za rukom da u jednom trenutku svog zivota kaze ~bila jednom jedna disfazija, sad je vise nema. . . ? Ako je nekom to poslo za rukom, o, boze, i meni ce. . .


 7. Leontina 05.04.2012

  Imam decaka od pet godina i dijagnostikovana mu je razvojna disfazija. Da li neko ima iskustva sa ksafa aparatom da li to ima uspeha i koliko traje lecenje?


 8. Aleksandrija 10.03.2012

  Moje dete jula puni tri godine. Ne govori skoro nista pravilno a i to sto govori je vrlo malo. Ali zato po ceo dan peva i govori na nekom svom jeziku. Nisam dosad brinula jer je doktor rekao da ce zakasniti sa govorom posto ja sa njom govorim srpski, otac grcki a preko tv ili ovako slusa nemacki. Da li se vec trebam obratiti logopedu ili je jos rano? Molim vas za pomoc. . .


 9. Marija 16.01.2012

  Ja bih rado isla svaki dan kod logopeda na 60-minutni tretman ksafa aparatom sa svojim detetom. Samo bih molila autora ovog clanka da mi napise gde to ima, a da pokriva rfzo?! Takodje bih molila da mi napise cenu koliko to kosta u ovoj zemlji i koji to roditelj moze da plati. Zato ako i dobijem posebnu negu za moje dete nameravam da upisem fasper, ali ne zbog humanosti, vec zbor para, jer danas zdravlje ima cenu. Ako nemas para, dete ce ti biti bolesno jer njega lece ekonomisti, pravnici. . Itd koji smatraju da je dovoljno da se ode jednom mesecno sa detetom u dom zdravlja i da ce se svi logopedski problemi resiti. Buduci da mi u novom sadu navodno, , imamo sve", cak ni uput u dr cvetko brajovic ne mogu dobiti, vec treba da se maltretiram lekarskim komisijama. . . Nadam se da autora clanka necu uvrediti ovim komentarom koji je moja realnost


 10. Mia 09.12.2011

  Imam sina 9, 5 god. Ima razvojnu disfaziju. U nasem gradu nema ksafa aparat, a i logoped posecuje samo 1-2 puta u toku 2 nedelje i to po 30 min. Znam da je to vrlo malo ali nas logoped smatra da je to dovoljno. Posecuje i defektolog ali ne vidim neke rezultate. Veoma sam uplasena. Nema vrata na kojima nisam potrazila pomoc ali nazalost nisam zadovoljna. Molim vas recite mi dali je moguce da mi se dete u potpunost izleci i postane kao ostala normalna deca. Hvala!


 11. marijana 10.09.2011

  Moje dete ima 4, 9 god pod susp razvojnom disfazijom. Na logopedskom tretmanu kao i defektoloskom je vec godinu dana znatno je napredovao, krenuo je i u vrtic i vrlo dobro se adaptira. Ne izgovara jos uvek glas r i lj ostale sve moze ali jos uvek koristi svoj jezik. Inteligencija mu je ocuvana ali sam ja i dalje u strahu da li ce biti kao i sva druga deca. Zelim svima uspeha ko ima ovaj ili slican problem.


 12. kristina 25.10.2010

  Na pitanje sta je ksafa aparat, upisite u pretrazivac, institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora. Tamo cete pronaci odgovor.


 13. Valentina Čotić 19.02.2010

  Što je ksafa aparat?


 14. Valentina Čotić 19.02.2010

  Imam dijete. Sina koji ima sada 8. 5 godina i dijagnozu disfazija tj razvojna disfazija. Sada ide u prvi razred osnovne redovne škole ali po prilagođenom programu zbog toga što mu je govor još u zaostatku s kronološkom dobi. Dijete inače ima urednu inteligenciju. Glazbeno je nadaren i po vanjskom izgledu ni po čemu se ne da zaključiti da ima bilo kakav problem. U redovnom je logopedskom i defektološkom tretmanu. Zanima me kako mu još mogu pomoći?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde