Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79029)

  1. Bolujem od hemofilije A kako poboljšati cirkulaciju a ne uticati na koagulaciju.

    Odgovoreno: 20. 03. 2007.
    • Postovani,
      Moram priznati da je vecina nasih hemofilicara suvise mlado da bi uzimali lekove za cirkulaciju. Zbog toga ih mi u praksi ne preporucujemo. Aspirin, andol ili Pentoksifilin koji remete agregaciju tormobocita nisu preporucljivi za obolele od hemofilije. Predpostavljam da preparati grupe vazodilatatora mogu biti bezbedni, medjutim oni koji su meni poznati (Redergin, Redizork itd..) su uglavnom selektivni dilatatori cerebralih krvnih sudova. Iak bih vam savetovao da se o indikacijama konsultujete sa vasim lekarom jer i ti lekovi imaju svoje nezeljene efekte Pozdrav

  1. Radjena je biopsija limfnog cvora u desnoj preponi u dobijenom materijalu nadjen je jedan limfni nodus sa znacima histiocitoze.Dali mi mozete objasniti sta je to histiocitoza?Istovremeno je spusten desni kolon i poprecni kolon tako da se nalazi u maloj karlici i dali postoji mogucnost da zbog toga iskacu limfne zlezde samo sa desne strane?
    Unapred hvala.


    Odgovoreno: 04. 03. 2007.
    • Postovana gospodjo Milijana, Pod histiocitozom se podrazumeva nespecificno I NEMALIGNO nakupljanje celija u limfnom cvoru, kao posledica imunoloske reakcije. Razlozi za reakciju mogu biti svakojaki I krecu se od virusnih, preko bakteriskih zapaljenja ali mogu biti I u sklopu nekih autimunih oboljenja ili neceg savim desetog….Dakle taj desni kolon moze biti samo jedan od razloga ako je bio zapaljen ili bio zahvacen nekakvim promenama. Medjutim, nije iskljuceno da je histiocitoza posledica zapaljenskih promena u genitalnoj regiji ili mokracnim putevima a cesto se vidja I kod koznih infekcija na toj nozi. Ipak vazna je I velicina zlezde, bolna osetljivost I koliko je jos limfnih cvorova uvecano na drugim mestima u organizmu, pa da li ima temperature, gubitka apetita, telesnog propadanja I jos mnogo drugih stvari da bi se tacno nasao uzrok koji je izazvao promene u toj zlezdi. Sigurno je da je tim nalazom iskljucena mogucnost je rec o metastazi nekog karcinoma ili raku limfnih zlezdi, odnosno limfomu!
      Puno pozdrava
      Dr Goran Marjanovic

Prikazano 806-807 od ukupno 807 pitanja