Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80834)

  1. EHO: Desni bubreg uzd.promera oko 10 cm, parenhim 12 mm, ehogenosti gr O-I, nekoliko hiperehogenih senki bez eho odjeka. Levi bubreg 12 cm, parenhim 16 mm, bez staze kalkuloze. Uradjena analiza urina - 24 sata, moja doktorka - nefrolog je rekla da su trazene analize u granicama normale (kreatinin, urea, cliners .......), ali nije zadovoljna stanjen desnog bubrega. Zakazana kontrola za 8 meseci. Ako mozete da mi kazete sta se podrazumeva pod hiperehogenim senkama i da li je normalna razlika velicine izmedju levog i desnog bubrega.

    Odgovoreno: 24. 03. 2007.

    • Ultrazvučna razlika između jednog i drugog bubrega može biti prisutna i najčešće ne predstavlja neki veći problem,bar u Vašem slučaju.Da bi ste utvrdili i razliku u funkciji bubrega neophodno je uraditi dinamsku scintigrafiju bubrega sa separatnom funkcijom svakog bubrega.Na ovaj način će se videti oblik,položaj i veličina desnog bubrega i razjasniti te "hiperehogene senke".Takođe će se videti i funkcija tog bubrega i videće se kompletno njegovo stanje pa tek onda možemo biti njime "nezadovoljni". Ako ovo snimanje ne možete uraditi,uradite makar intravensku pijelografiju (IVP)!

  1. Imam 46 godina i vec 20-tak godina imam problema sa bubreznim kamencima, do sada sam imao tri puta lasersko razbijanje i eliminaciju, ali se uvek nakon izvesnog vremena opet stvaraju, funkcije bubrega su normalne. Jos pre mnogo vremena izvrseno je ispitivanje uzoraka u institutu "R.Boskovic" u Zagrebu i nisma dobio nikakve pouzdane odgovore o uzrocima nastanka. Molim Vas za vas komentar u vezi ove pojave i kakva su Vasa iskustva u resavanju problema sa kamencima. Da li je stetno po bubrege uopste lasersko razbijanje kamenca. Unapred zahvalan!

    Odgovoreno: 24. 03. 2007.

    • Ponovljeno stvaranje kamena u bubregu može predstavljati ozbiljan problem,pošto može izazvati oštecenje bubrega(što kod Vas još nije slucaj) i ponavljanje infekcije.Zato je potrebno redovno pracenje(ultrazvuk,laboratorija itd- 1-2 puta godišnje)kao i detaljnije ispitivanje uzroka nastanka ponovljene kalkuloze.Jedan od razloga može biti pojacana funkcija paratštitne žlezde(povecan parathormon u krvi),a može biti i pojacano izlucivanje kristala onih supstanci koje lako kristališu u mokraci,npr. cistin. Potrebno je da se javite urologu i nefrologu koji ce uciniti ova i druga ispitivanja i preduzeti odgovarajuce mere. Što se konkretno Vašeg slucaja tice,prognoza je najverovatnije dobra s obzirom na cinjenicu da to traje vec 20-ak godina ali je neophodno da se i redovno kontrolišete kod nefrologa i urologa i energicno lecite svaku infekciju,kao i da koristite sredstva koja sprecavaju kristalizaciju supstanci i nastanak kamena. Ucestalo "lasersko" razbijanje kamena u bubregu najcešce nije štetno,ali treba reci da bubreg u tim aktima trpi,pa može biti i oštecen,tako da je to akutno i kratkotrajno.

  1. Imam u desnom bubregu kamen velicine 5,5 milimetara, i pesak; a u levom samo pesak.Doktor mi kaze da imam neko suzenje kanala pri izlasku iz bubrega i da on ne moze da izadje, bori se cas krene pa se zaustavi.Interesuje me sta je najbolje da se koristi da se kamen isitni i da izadje lakse.Hvala

    Odgovoreno: 24. 03. 2007.
    • Za sada za vecinu kamena u bubregu,nažalost,ne postoji lek za "usitnjavanje".Postoji lek,Caps. Rowatinex,koje sprecavaju spajanje kristala(peska) i uvecanje kamena.Ja bih Vam preporucio ovaj lek,pošto u oba bubrega kako kažete,imate peska.Takođe je neophodna redovna ultrazvucna kontrola,na tri meseca,pa onda adekvatno reagovati(ako je potrebno). Ja se ipak iskreno nadam,da,ako ovako postupite ne bi trabalo da bude nikakvih ozbiljnijih problema.

  1. Postovani doktore,da li je kod dijagnoze:Hydronephrosis(1.dex incip.sus.)neizbezna operacija,i da li mozete da mi objasnite proces operacije,ako jeste?Imam 27 godina,i spremam se za trudnocu.

    Odgovoreno: 24. 03. 2007.
    • Ukoliko je postavljena dijagnoza Hydronephrosis l.dex. incip. susp. operacija uopšte nije potrebna iz više razloga. Prvo,"susp." znači sumnjiva,pa je potrebno da se i dokaže. Drugo,incipijentna(početna)hidronefroza ,i ako je potvrđena dijagnoza,ne zahteva hiruršku intervenciju. ukoliko se i utvrdi hidronefroza,operacija zavisi od uzroka hidronefroze. Savet: Javite se ozbiljnom nefrologu ili urologu da to isključi što će biti vrlo verovatno,i onda možete slobodno planirati trudnoću.

  1. Postovani,
    Prijatelju je konstatovana bubrezna insuficijencija koju je poceo da leci na Institutu za nefrologiju pri Gradskoj bolnici u Beogradu.Posle 10 dana lecenja pusten je na nekoliko dana kuci a da mu se po povratku uradi priprema za dijalizu, mada vrednosti kreatinina nisu bile enormno visoke . Iz bolnice kad je privremeno otpustan kreatinin mu je varirao od 440 do 540. Iz straha od dijalize koju su mu predlozili kao jedino resenje, obraca se akupunkturologu Dr. Dusici Nesic koja zapocinje terapiju na bazi kombinacije akupunkturnih tretmana, dijetetskom ishranom sa potpunim izbacivanje soli, izbacivanjem svih vrsta mesa i ribe, koriscenje ZEOLITSKOG praha i ZEOLITSKOG tonika. Pod tom terapijom je bio 40-tak dana. Kreatinin mu je bio cak i nizi, isao je i do 340 ali mu je natrium na koji dr. Nesic ocigledno nija obratila paznju bio u stalnom opadanju i pao je na kriticnu tacku od 111 kada mu je pozlilo i kada je poceo da konfabulira i prica nepovezano. U takvom stanju Hitna p! omoc ga je odvela u Beogradski urgentni centar nakon cega je ponovoprimljen na bolnicko lecenje u Gradsku bolnicu gde se i sada nalazi. Vec 11 dana svakodnevno prima kroz infuziju natrijumske nadoknade i sedative ali i dalje ima povremeno poremeceno ponasanje za koje kazu da su posledica neuskladjenih elektrolita u krvi nastalih usled gubljenja natrijuma. Pitanje za Vas: kada se moze ocekivati uspostavljanje metabolicke ravnoteze i vracanje normalnog ponasanja i dali postoji opasnost od trajnih mentalnih posledica? U ocekivanju Vaseg srucnog misljenja,
    unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 04. 03. 2007.



    • U modernoj nefrologiji postoje jasno definisani principi lecenja toga stadijuma hronicne bubrežne insuficijencije(HBI),koji je imao Vaš prijatelj.Redovno prisustvujem i ucestvujem u radu sastanaka ovakve vrste u zemlji i inostranstvu,ali nikada nisam imao prilike da cujem da se primenjuju:akupunktura,ishrana bez soli i belancevina životinjskog porekla.O akupunkturi ne mogu mnogo govoriti,ali se ishrana bez soli i belancevina životinjskog porekla sigurno ne preporucuje,pogotovu ako pacijent nema povišen krvni pritisak i otoke.U ovom slucaju bi se mogao savetovati higijensko-dijetetski režim sa ogranicenim unosom soli i belancevina(oko 0,7 gr/kg TT/24h belancevina životinjskog porekla).U protivnom,pacijent napravi težak dizbalans elektrolita kao Vaš prijatelj i postane pothranjen,a što ide sa padom kreatinina i što je veoma opasno,toliko da može ugroziti i život pacijentu. Vaš prijatelj treba da zapamti i da ga ubedite u to da uništene(skleroticne)osnovne funkcionalne jedinice bubrega(nefrone) ne može ništa povratiti vec da je neophodno da se: redovno prati kod nefrologa,da uzima terapiju i primenjuje higijensko-dijetetski režim pod strogom kontrolom nefrologa u Beogradu,koji su zaista izvrsni,i da se na vreme pripremi za dijalizno lecenje i/ili transplantaciju bubrega. Što se tice Vašeg pitanja,teško je egzaktno odgovoriti pošto nemam podatke koliko je ova ekstremna hiponatremija(111 mmol/l) trajala,koji su drugi poremecaji bili(nivo kalijuma,acidoza,pothranjenost itd).Medjutim,koliko sam iz Vašeg teksta mogao da shvatim,promene na mozgu (CNS-u)najverivatnije nisu trajne,da su reverzibilne i da je prognoza,što se tice tih promena,dobra.Oporavak CNS-a je ipak nešto sporiji(11 dana traje,a nije kompletan),što dokazuje da je to duže trajalo i da u tome ucestvuju i brojni drugi poremecaji(krvni pritisak,anemija,pothranjenost,godine starosti itd).

Prikazano 476-480 od ukupno 485 pitanja