1. Pitanje broj: #6445

  Postovani gosp. Dr., Mom necaku Anuru je sada u sobotu dijagnosticirana Hidronefroza. Dijete je 10 i pol mjeseci staro i prije mjesec dana je dobilo infekciju mokracnih kanala uz prisustvo Esherihije Koli. Imao je injekcijsku terapiju geramicinima, a nakon toga su nam predlozili ultrazvucni pregled bubrega. Tom prilikom je utvrdjena Hidronefroza sa slijedecim karakteristikama: "Oba bubrega urednog polozaja, lijevi povecanog long dijametra. PU prijelaz desno potentan. Lijevo nalaz upucuje na izrazitu hidronefrozu, te posljedicnu redukciju parenhima u cjelosti, osobito na gornjem i donjem polu, cija sirina iznosi cca. 3-5mm, a na dorzalnoj konturi cca. 6-10mm. Parenhim lijevo je pojacane ehogenosti. Deformiran suplji sistem pocevsi od dilatiranih kaliksa, kao i pripadajucih vratova, pa do pijelona koji je ekstremno sirok. PU prijelaz se nejasno vidi, a potom se uoci dugacak i dilatiran lijevi ureter koji je takav sve do samog usca u mjehur gdje se uocava konicno njegovo suzenje. Urotelijum uretera lijevo siri. Ureter lijevo mjeri sirinu u pelvienom dijelu cca. 8mm. Mutan urin u lumenu dilatiranog supljeg sistem lijevog bubrega. Mokracni mjehur uredne forme u cjelosti debljeg zida. Urin u lumenu mjehura bistar. Kortikomedularna diferencijacija oba bubrega nejasna. Uterohidronefroza izazvana najvjerovatnije jukstavezijalnom stenozom uretera. Posljedicno postoje znaci znacajne redukcije parenhima lijevog bubrega kao i znaci reziduuma infekcije, deformiranog supljeg sistema." Da li je operativni zahvat neophodan, kako takav zahvat izgleda, kakve su posljedice i da li postoje dobre sanse za oporavak. Da li dijete moze poslije takvog zahvata (ukoliko se zahvat ne moze izbjeci) normalno funkcionirati i da li se operacija moze izbjeci. Da li se dijete moze smatrati izlijecenim od hidronefroze i ima li ona kasnijih posljedica na zivot covjeka? Da li je moguce nekome od strucnjaka proslijediti nalaze kako bi se konkretno mogli posavjetovati po pitanju daljnjih koraka, jer ne zelimo ostati samo na misljenju lokalnog ljekara. Unaprijed se zahvaljujem. Vildana

  Odgovoreno: 26. 06. 2008.
  • Hidronefroza bubrega, u ovom slučaju levog bubrega, uzrokovana stenozom uretera predstavlja ozbiljan problem koji zahteva hitan pregled od strane dečjeg nefrologa, pre svega dečjeg urologa.
       Iz pitanja se nejasno vidi kog stepena je hidronefroza, ali pošto postoji redukcija parenhima, verovatno je III-IV stepena.
       Morate se javiti visoko specijalizovanoj ustanovi, gde postoje iskusni pedijatrijski urolozi (KC Niš, Beograd) koji će proceniti preostalu funkciju levog bubrega i odrediti dalje terapijske procedure, koje su uglavnom operativne.

Ostavite komentar