1. Pitanje broj: #6323

    Poštovani gospodine doktore, Zovem se Sanela i iz Sarajeva sam. Obraćam Vam se sa molbom da mi odgovorite na neka pitanja vezana za zdravstveno stanje moga muza. Naime, na sistematskom pregledu koji je radjen u aprilu mjesecu ustanovljeno mu je oboljenje bubrega i upucen je na hitnu hospitalizaciju u bolnicu. Prilikom prijema u bolnicu uradjeni su mu svi potrebni nalazi i utvrdjeno je da ima hronicnu bubreznu insuficijenciju, hronicnu upalu bubrega i atrofiju (odnosno kako su nam rekli "bubrezi mu se suse"). Nalazi su mu tada izgledali ovako: Er 2,97, Hgb 95, Le 7,0, PLT 203, Hct 0,28, Kalij 5,2, Na 142, kalcij 1,87, fosfor 2,87, SUK 5,7, urea 28,3, kreatinin 725, mokracna kiselina 445, bilirubin 4,6, kreatinin u urinu 3814, uroproteini 1,00 za 24h, klirens kreatinin 13 mll na min. Odmah po prijemu ordiniraju se antibiotici penicilinskog reda, korekcija acidobaznog i mineralnog statusa te forsira diureza. Nalazi su se blago popravili, kreatinin je spao na 632, a urea na 21,8. Otpusten je kuci i zakazana je kontrola za mjesec dana sa nalazima. Nalazi su uradjeni i izgledaju ovako: Kalij 4,9, Natrij 140, fosfati 1,87, Glukoza 5,5, Urea 25,5, Kreatinin 717, Mokracna kiselina 332. SE ER I sat 40, Eritrociti 3,24, Hemoglobin 102, hematokrit 0,31, Leukociti 8,5 U urinu ima dosta bakterija, ima proteina oko 3,0, hemoglobina cca 10, leukocita 4-5, eritrocita 2-3, epitelnih celija pojedinacno, nehijalni cilindri 10 granuliranih, kristala malo amorfnog urata. Nema glukoze i bilirubina. Njegov ljekar nam je rekao da mu je stanje stabilno i da je on zadovoljan i da ce se sa dijalizom jos odgadjati, ali da ce seu dogledno vrijeme morati uraditi transplantacija. Muz ima 42 godine i jako smo uplaseni. Molim Vas i preklinjem da nam pomognete i odgovorite kakvo je Vase misljenje. Da li je on "stabilno" kako nam je rekao njegov ljekar. Kakva treba da mu bude ishrana? Da li smije ici na more? U nadi da cete nam odgovoriti unaprijed se zahvaljujemo. S postovanjem, Sanela

    Odgovoreno: 26. 06. 2008.
    • Iz Vašeg pisma mogu zaključiti da Vaš muž ima hroničnu bubrežnu slabost (insuficijenciju) koja je u IV stadijumu (ima ih pet). Taj stepen slabosti zahteva redovno praćenje od strane nefrologa i pripremu za dijalizno lečenje (izrada arterio-venske fistule), koja još nije neophodna, ali će sigurno u dogledno vreme biti potrebna, ukoliko se pre toga ne uradi transplantacija bubrega i ukoliko je moguće istu uraditi pre otpočinjanja dijaliznog lečenja.
          Savetujem Vam redovne kontrole kod nefrologa, izbegavanje lekova koji oštećjju bubreg (garamycin npr.), adekvatnu kontrolu krvnog pritiska (ako je povišen) i anemije i ishranu sa manje belančevina životinjskog porekla (1 gr/kgTT). Ne savetujem Vam odlazak na more, pošto svaka komplikacija (temperatura, proliv itd) mora biti praćena od strane nefrologa.

Ostavite komentar