Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79025)

  1. Da li se u nisu radi urodinamika

    Odgovoreno: 14. 03. 2010.
  1. Moja baba je vec dugi niz godina, bubrezni bolesnik. . . Ima problem u potrazi za kalcijumom, jer se dosad, svaki koji je konzumirala, deponovao u bubrege. . . Molio bih vas za strucno misljenje koji je najbezbedniji kalcijum koji ne pravi kamen u bubrezima. . . Unapred vam hvala. . . Nemanja.

    Odgovoreno: 14. 03. 2010.
    • Poštovani,
      Ne vidi se iz pisma koji je razlog uzimnja kalcijum, tj njegovih soli, ali i ako postoje indikacije, bubrezi izlučuju veče količine kalcijum, a on se izlučuje i stolicom, tako da u normalnim uslovima terapija kalcijumom. , ne bi trebalo da dovede do taloženja soli kalcijuma u buregu. Ako se to ipak desi, treba ispitati, koji je razlog za to, možda poromećena funkcija paratireoideje npr. , a najverovatnije nisu u pitanju preparati kalcijuma. Može to da se desi i ako istovremeno uzima vitamin d.
      Pozdrav

  1. Molim vas da mi protumačite nalaz mokraće, leukociti retki. Epitelne ćelije 1-2 pločaste, kristali- retki kr. Caco3. Molim vas da mi kažete šta pojava kristala u mokraći znači, unapred hvala.

    Odgovoreno: 14. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Nalaz mokraće koji ste opisali je normala, sem ššto ima malo peska, sto ne predstavlja apsolutno nikakav problem, niti zahteva terapiju. Pojava kristala ca oksalata u mokraći je dosta čest nalaz i posledica je izlučivanja ovih kristala nakon unošenja hrane bogate oksalatima (zelena salata npr) . Ukoliko se to često pojavljuje kod istog pacijenta, ukoliko se održava, potrebno je uraditi i eho bubrega.
      Pozdrav

  1. Imam 19 godina i zadnjih godinu ipo dana sam osecala bolove ispod levog bubrega. Isla sam na razne pretrage cim sam osetila nesto ali su svi rezultati dolazili normalni i nista se nije nalazilo. Pre sedmicu dana sam imala ultrazvuk ponovo i pronasi su mi da imam tumor levog bubrega koji nosi naziv "angiomyolipoma". Rekli su mi da hoce da mi to vide na skeneru (cat scan) i onda da odluce sta treba dalje. Detalje mi nisu rekli koliko je to opasno i kako sam ja to uopste dobila. Mnogo bi mi znacilo da dobijem savet i misljenje nekog drugog strucnjaka o ovom tumoru i sta bi bilo najbolje da se uradi jer me je jako puno strah. Hvala unapred

    Odgovoreno: 14. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Ako se radi o "angiomiolipomu", što je savim moguće pošto nemate i niste imali nikakve poremećaje tokom prethodnoh ispitivanja, onda se to radi o benignom, dobroćudnom tumoru, koji nije opasan, čak i ako se na osnovu ostlih metoda utvrdi da je ta bolest. Kada se eventualno to i utvrdi, preložiće se dalje mere lečenja, a uzrok nastanka nije poznat, kao ni kod ećine svih tumora. Mislimda nema razloga za zabrinutost.
      Pozdrav

  1. Kreatinin je znatno uvecan, takodje i urea, od kako redovno, tj. 6-to mesecno radim analizu krvi i mokrace, tj. 10-tak poslednjih godina. Sta je moguc uzrok? Koliko je povecanje kreatina i uree ozbiljno stanje i sta mi mozete preporuciti. Pri pregledima nisam dobio nikada i nikakvu dijagnozu! Zadnjih 20 godina kontrolisem visoki pritisa (enalapril) pre 30 godina imao sam jednu makro hematuriju, na vma dijagnoza nije data kao oboljenje bubrega-pretpostavlja se izbacivanje kamena ili krupnijeg peska iz bubrega (hematurija je usledila posle popijene vece kolicine piva)

    Odgovoreno: 14. 03. 2010.
    • Poštovani,
      Iz pisma se ne vidi kolike su vrednosti ureje i kreatinina, ali ako su povišene kako navodite, onda imate burežnu slabost. Bubrežnu slabost mogu dati sve bubrežne hroničnee bolesti-glomerulonefritis, pijelonefritis itd, što je nemoguće reći na osnoovu podataka iz pisma. Moguće je da je funkciju bubrega oštetio i dugo godina povišen krvni pritisak. Ipk, neophodne su, kako ste i do sada radili, redovne kontrole kod nadležnog nefrologa, a vreme na koje će se one raditi odredjuje on na osnovu laboratorijskih analiza.
      Pozdrav

Prikazano 6-10 od ukupno 468 pitanja