1. Ponovljene upale sinusa i operacije viličnih zglobova

  Pitanje broj: #114975

  Poštovani, 

  Zamolila bih Vas za tumačenje ct-a glave. Na prikazanim koštanim strukturama kranijuma se ne uočavaju znaci patomorfoloških promena. Hiperostoza tabule interne frontalne kosti. Ekstraaksijalno i u cisternama na bazi mozga se ne uočavaju patološke kolekcije. Intraaksijalno nema znakova akutne ishemijske lezije, ic hemoragije ni ekspanzivnog procesa. Komorni sistem je uobičajenog položaja, volumena, simetričan, bez patološkog sadržaja. Mediosagitalne strukture su pravilno polozene. Nije mi jasno stanje svih sinusa i vilicnog zgloba. Da li je moguće da je to sve uredno? Patim od ponovljenih upala sinusa, a i predložena mi je operacija viličnih zglobova jer su uganuća sve češća pri spavanju, imam strašne bolove i tegobe pri zvakanju. Patim i od glavobolja, vrtoglavica i zujanja u ušima, zato sam poslata na ovaj pregled od strane orl specijaliste. Zabrinula me je rečenica: hiperostoza tabule interne frontalne kosti. Kako se to leči? 

  Odgovoreno: 12. 04. 2013.
  • Poštovana,

   Za uvid u sinuse je potrebno načiniti ct sinusa jer ct glave prikaže samo jedan deo sinusa. Najbolje je da taj ct glave odnesete kod Vašeg lekara koji Vas je poslao na snimanje (verovatno zbog glavobolja i vrtoglavica). Problemi sa viličnim zglobovima u zanačajnoj meri narušavaju opšte stanje na različite načine. Vilični zglobovi se slikaju na rendgenu sa otvorenim i zatvorenim ustima.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #114975

  • mladen punic 16. 05. 2017.

   Može objašnjenje nalaza: pregledom obuhvaćene kosti glave su bez pataloških promena. Moždani parenhim je bez pataloških promena, likvorni prostori su odgovarajući morfološke prezentacije. Urednih ct atenuacije likvora.
   Hvala

  • Dobila sam nalaz na kojim pise na prozoru se vide znaci hiperostoze trabule interne frontoparijetalne kosti to je snimak ct mozga a imam probleme u glavi trne mi i vrtoglavice dali moze od ovoga dolazit. . . . Molim vas sta dalje da radim strah me je

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 01. 06. 2013.

   To je uzgredni nalaz koji nije od znacaja za vas problem tj. Znaci zadebljanje untrasnjeg zida frontalone kosti.

  • Zuji mi u ušima već 4 godina na snimanju msct mozga piše hiperstoza tabule interne frontalne kosti nemam bolova samo stalno zujanje u glavi možete li mi reći što znači ova dijagnoza hvala unaprjed

Ostavite komentar