1. Problem opstipacije i tvrde stolice

    Pitanje broj: #133232

    Poštovani, 
    imam pitanje za vas. Naime dugo vec imam problem opstipacije i tvrde stolice. U poslednje vreme čak i krvarenje prilikom vršenja velike nužde. Mislila sam da su hemoroidi u pitanju, ali na pregledu su rekli da su ragade i da mažem sa određenom kremom. Katkad mi je naduven stomak i imam čudne bolove u malom stomaku i krstima, naročito sa leve strane slični menstrualnim. Naročito prilikom vršenja nužde. Inače, imam hipotireozu i uvećanu kilažu od kako je dijagnostikovana. Da li treba da uradim neke dodatne analize i koje?

    Odgovoreno: 17. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Ukoliko imate smetnje s pražnjenjem creva u dužem vremenskom periodu, a pogotovo ako ste u zrelijem životnom dobu, bilo bi korisno uraditi endoskopiju donjeg dela digitalnog trakta - najbolje kolonoskopiju, da bi se dijagnoza tačno postavila, odnosno isključila neka oboljenja.

      Lečenje opstipacije je često dosta kompleksan problem - od promene načina života (hodanje), uzimanja odgovarajućih namirnica (povrće i voće bar 350 grama dnevno, odnosno biljnih vlakana 15 i više gr), čuvanja izgubljene navike redovnog pražnjenja creva, što često uključuje i korišćenje pojedinih medikamenta u kontrolisanim uslovima etc., do toaletnih navika. 

      Pojava krvi u stolici, bolova pri pražnjenu creva se ne sme tolerisati u iole dužem vremenskom periodu, a da se ne postavi tačna diganoza i odredi odgovarajuća terapija.
      Pozdrav

Ostavite komentar