Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (81032)

  1. Doktore,jako bi znacilo Vase misljenje.   Slucajno mi je otkriven av blok srca prvog stepena i minimalan prolaps   valvule mitralis.Inace,nemam gotovo nikakve simptome.Krvna slika je   dobra.Da   li smijem planirati trudnocu? Ne koristim nikakve lijekove za   srce!Pritisak   mi je115/75,puls 78.Veliko hvala!  

    Odgovoreno: 29. 11. 2007.
  1. Postovani kolega,   zanima me sigurnost koristenja 3-kanalnih defibrilatora s monitorom na   terenu, pri postavljanju dg.? Naime, radim u hitnoj pomoci i u   dijagnostikovanju kardioloskih oboljenja koristimo ovakve DC. Moram   priznati   bojazan, u slucajevima, npr.infarkta miokarda gde prva tri odvoda ne   pokazuju patoloske promene u sprovodjenju.Stoga su moguce "greske".   Takodje   me zanima, da li ste upoznati sa svetskim standardima koristenja   odredjenih   tipova DC u ovakvim slucajevima?   S postovanjem!!       

    Odgovoreno: 29. 11. 2007.
    •  Poštovani kolega,  monitori na trokanalnim defibrilatorima (to su monitori sa oznakom TM) bi  mogli pokazati 3 odvoda koji su reprezentativni za celo srce. To su obično  odvodi D2 (ili D3), V1 i V5. Na taj način Vi možete videti "mali" EKG celog  srca i eventualnoocirati infarkt. Ali, bez 12-kanalnog EKG-a nema dobre  dijagnoze pa je neophodno da proverite koji su to odvodi koje pokriva Vaš  defibrilator. Svetski standard može biti samo 12-kanalni EKG.

  1. Postovani doktore,     Imam 37 godina, dvoje dece ali imam dilemu i molim da mi pomognete. Usled   dugotrajnog stresa na poslu imala sam aritmije i dobila propranolol da   pijem   2x1/4 dnevno i ksalol da bi mi se tenzija malo spustila. U medjuvremenu me   je kardiolog poslala na UZ srca i nalaz je bio uredan. U klinickom centru   mi   je receno da normalno zivim, da ne pijem propranolol (osim po potrebi) i   to   me je smirilo, moj se tempo usporio i smetnje su prestale. Aritmije se   povremeno jave, ali sam naucila da ih istolerisem. Medjutim, na ocnom   pregledu mi je receno da imam "veoma krte krvne sudove, kao da sam pusac   (a   nisam) i da imam 50-tak godina". Da li je to nesto sto ugrozava opste   stanje   i da li treba nesto da preduzimam po tom pitanju. S vremena na vreme   osetim   kratak bol u sredini grudne kosti, ali obicno brzo nestane (javlja se   svakog   dana). Nalaz krvne slike je odlican, pritisak je ok, osim sto mi donji   povremeno bude 90 (130-90). Hvala unapred, uspanicena mama.

    Odgovoreno: 29. 11. 2007.
    • Dao bih Vam jedan savet. Neka Vam očno dno pogleda i drugi oftalmolog, bez  pokazivanja prethodnog nalaza pa mi se opet javite. Ja svaki dan radim sa  krvnim sudovima, bodem vene i arterije, pristupam im instrumentima i tečko  mi je da dajem takve kvalifikacije. Očno dno je jedino mesto gde se krvni  sudovi mogu vizualizovati i zato oftalmolozi nekada daju takve  kvalifikacije. Sa 37 godina, bez dijabetesa, veoma je mala verovatnoća da  imate loše krvne sudove.

  1. Postovani Doktore,   moja majka je pre nekoliko dana dobila rezultate analize krvi sa sledecim   vrednostima:   trigliceridi 1,33 (0,0-2,26) mmol/l   HDL 1,82 (0,9-1,68) mmol/l   LDH 337,0 (240.0-480) U/l   Ukupan holesterol 9,7 (3,50-6,70) mmol/l   Ona ima 52 godine, ne znam koliko je to znacajno. Znam da ovo povecava   rizik od infarkta i da moze doci do zacepljenja krvnih sudova itd. pa Vas   molim da mi protumacite ove nalaze. Veoma bi mi znacilo i da mi date svoje   misljenje sta bi trebalo da uradimo, da li da se za pocetak menja nacin   ishrane, i kako, i dr..   Unapred zahvalna,        

    Odgovoreno: 29. 11. 2007.
    • Povišen nivo holesterola se može oboriti dijetom i upotrebom lekova  (hipolipemika). Sniženje holesterola za 1% snižava rizik za nastanak  vaskularnog događaja za 2%. Izbegavajte kožicu od svih vrsta mesa,  izbegavajte masna mesa, suhomesnate proizvode, iznutrice, masne sireve,  orahe, lešnike, kikiriki, grickalice...Neka uzima više voća, riba najmanje  jednom nedeljno.

  1. pre 2 godine zbog ubrzanog rada srca javila sam se kardiologu.Doktorka je   konstatovala LGL sindrom ali je njeno misljenje bilo da on nije posledica   tahikardije koju sam osecalj.Daljim analizama kod endokrinologa otkriven   je   hasimoto sindrom.Od tad sam pod terapijom i moji rezultati stitaste zlezde   su u granicama normale i redovno ih kontrolisem.u pocetku sam uzimala   terapiju jednu cetrvrtinu propanolola ali mi je ukinuta.Moj problem je sto   sa vremena na vreme imam ubrzan rad srca koji traje par sekundi osecam ga   kao udar u grudima.kardioloski pregled uredan.Imam 30 god. fizicki sam   aktivna i redovno se rekreirem.Zanima me da li je potrebno da uzimam   betablokatore.pritisak130/80 oko 90 otkucaja. hvala  

    Odgovoreno: 29. 11. 2007.
    •  LGL sindrom ne može biti posledica već samo može biti uzrok tahikardije.  Hashimoto može dovoditi do povišenja srčane frekvence a sa pritiskom i  frekvencom koji imate beta blokatori bi bili dobar izbor.

Prikazano 78861-78865 od ukupno 80710 pitanja