1. Pitanje broj: #19993

    Mojoj mami je jos 2002 g.dijagnostikovana Hipotireoza.Uradjen je ultrazvuk sa DG:Atrophio gl. thyroidae.Po savetu endokrinologa ukljucen je lek Tivoral (sada pije eutirox).Doza se prilagodjavala nalazima hormona ali nikada joj vrednosti sva tri hormona nisu bile "normalni".Na pr.ona je pila po 50 mg.leka do maja prosle god. kada joj je zbog povecanog TSH 15,73 povecana doza na 75mg.Po poslednjim nalazima uradjenim krajem decembra TSH je 0,08mlU/L a T3 i T4 su u granicama normale.Mama je 1929.g.srcani je bolesnik .
    Da li treba smanjiti dozu leka?Veliki problem je voditi je kod lekara jer se veoma zamara u hodu a i dugo se ceka na pregled.
    Molim vas za savet i misljenje.
    Unapred se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 24. 01. 2009.
    • Poštovana, Obzirom na godine starosti Vaše majke i oboljenje srca, kod nje u terapiji hipotireoze nije neophodno postići strogo idealne vrednosti tireoidnih hormona. Bolje je da se ne insistira na potpunoj nadoknadi hormona i zadovoljiti se vrednostima TSH oko gornje granice normale. Verovatno je doza od 50mikgr dovoljna da se ovo postigne. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar