1. Prenošenje kožnih infekcija kontaktom

  Pitanje broj: #160757

  Da li se bakterije Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa mogu preneti sa osobe obolele od dijabetesa i osteomijetitisa, koja uz to ima i otvorenu ranu na stopalu iz koje godinama izlazi gnoj sa ogromnim brojem ovih bakterija, na drugu osobu?

  Bolesna osoba je pod terapijom, Pre nekoliko godina dijagnostikovane su joj ove bakterije u velikom broju, u brisu iz rane koja nažalost ne zarasta godinama. Kućna sredina u kojoj živi je, verovatno, takođe puna ovih bakterija.

  Da li su ove bakterije potencijalno opasne za druge ljude? Ako nisu, da li to jednako važi za zdrave ljude, kao i za ljude sa oslabljenim imunitetom?

  Da li se te bakterije mogu nekako preneti na drugog bliskog čoveka i kod njega ispoljiti na neki drugi način, recimo obolevanjem nekog drugog organa?

  Da li je potrebno poštovati neke mere predostrožnosti u kontaktu i dodiru sa bolesnom osobom?

  Odgovoreno: 28. 01. 2019.
  • Ana Đuričić 28. 01. 2019.

   Da li se gore navedene bakterije mogu uneti hranom koju je spremala osoba koja ih ima, čašom iz koje je ona pila ili čak vazduhom ukoliko boravi u neprovetrenoj osobi sa neadekvatno odloženom gazom napunjenom gnojem, a sama ne dozvoljava provetravanje? Ovo pitanje je iz razloga što sama bolesna osoba insistira da nije zarazna te da je sve navedeno bezopasno za druge ljude, čak insistira na pojedinim drugarskim dokazima privrženosti,- zagrljajima koji potpuno isključuju uvredljivo pranje ruku?

Ostavite komentar