Pseudomonas aeruginosa


Pseudomonas aeruginosa (bacillus pyocyaneus) je u spoljnoj sredini široko rasprostranjena i izrazito otporna bakterija. To je Gram negativan, asporogen bacil. Brzo se kreće pomoću monopolarno raspoređenih flagela. Većina sojeva ima fimbrije. Striktni je aerob. P.aeruginosa ima brojne faktore virulencije, uključujući celularne komponente, toksine i enzime.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Živka 15.11.2019

  Lečena sam antibioticima visokog spektara bez efekata. U ispljuvku imam bakteriju pseudomonas aeruginosa, koja mi stvara veliki problem. Kako da se lečim?


 2. Ankica 22.05.2019

  Koliko se dugo leči 10/3 pseudomonas bakterija kod beba?


 3. Daniela 16.08.2012

  Moja baka je dobila ovu bakteriju tokom boravka u bolnici i to putem katetera. Nisu je primili nazad u bolnicu, uprkos preporuci lekara, samo su joj dali terapiju: da pije 2 litre vode na dan. Ona ima bolove i povećan CRP. Postoje li šanse za lečenje antibioticima i kojim?


 4. Andrija 22.11.2011

  Majka mi ima otvorenu ranu na nozi, koja je prouzrokovana pucanjem vene. Tokom lečenja u bolnici, ispostavilo se da ima bakteriju pseudomonas (na rani), koju pokušavaju liječiti već pola godine bezuspješno. Da li postoji ikakvo riješenje za tu bakteriju?


 5. Bojana 08.06.2010

  Imam bebu staru 3 meseca. Ležao je u dečijoj bolnici 2 meseca zbog moje komplikovane trudnoće. Kada je pušten kući, posle desetak dana, primetila sam da mu oči luče nekakav sekret žute boje, lepljiv, koji se skuplja u uglu očiju i stvaraju se krmeljice. Dešava se da i kad se probudi, trepavice budu slepljene. Pedijatar nam je prepisao gentamicin kapi, 3 puta dnevno. u kombinaciji sa chloramfenikol masti, 2 puta dnevno. Nije bilo poboljšanja. Da li je ova terapija pravilno prepisana i, naravno, da li su to antibiotici za ovu vrstu bakterije?


 6. Ivković Gordana 30.05.2010

  Da li se bakterija psudomonas aeuruginosa može iz uha preneti na oko? Svi pokušaji u protekle dvije godine bili su bjezuspješni s razlikom da je bakterija pozivala "društvo", pa na kontrolama brisom uvek stvarala jop neka nova bakterija. Koja bi terapija bila adekvatna i gdje potražiti pomoć? Na šta utiče, šta oštećuje i slično? Moj ljekar je rekao, bori se sama, ja nepoznajem više nijedan antibiotik koji nismo probali. 
  Da li se može preneti iz uha u oko? Šta može da ošteti? Kako i čime se liječi?


 7. Zorica 10.03.2010

  Ova bakterija je pronađena na grlu kod deteta od 13 godina. Otporna je na sve uobičajene antibiotike, sem garamicina. Interesuje me terapija, koji antibiotici, i koliko dugo, jer garamicin nije pogodan za dugotrajno lečenje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde