Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa (bacillus pyocyaneus) je u spoljnoj sredini široko rasprostranjena i izrazito otporna bakterija. To je Gram negativan, asporogen bacil. Brzo se kreće pomoću monopolarno raspoređenih flagela. Većina sojeva ima fimbrije. Striktni je aerob. P.aeruginosa ima brojne faktore virulencije, uključujući celularne komponente, toksine i enzime.

Put prenošenja

Kod ljudi se nalazi u malom broju kao deo fiziološke mikroflore creva, a može se naći i na koži. U slučajevima poremećene ravnoteže u bakterijskoj flori creva, može da izazove enterokolitis, najčešće kod dece, sa visokim stepenom smrtnosti. Predisponirajući faktori za nastanak oboljenja prouzrokovanih pseudomonasom su imunološka insuficijencija, primena agresivnih (invazivnih) metoda i dugotrajno lečenje antibioticima, kortikosteroidima i imunosupresivnim lekovima.

Patološki (medicinski) značaj

Kod čoveka pseudomonas može da izazove različita oboljenja (pseudomonijaza), najčešće kod hospitalizovanih bolesnika.
 • infekcije oka -  su destruktivnog karaktera i obično nastaju posle traume i hirurških zahvata.
 • infekcije uha - najčešće su infekcije spoljašnjeg uha, sreću se kod plivača i lokalnog su karaktera.
 • infekcije respiratornog trakta - obično se sreću u pacijenata sa hroničnim oboljenjima pluća i neutropenijom.
 • endokarditis - najčešće se sreće kod intravenskih narkomana. Infekcija obično zahvata trikuspidalne valvule i ima hroničan tok.
 • infekcije opekotina - P. aeruginosa može da kolonizuje opečena mesta i prodre u cirkulaciju (septikemija).
 • infekcije kože - kod manjeg broja pacijenata viđe se karakteristična kožna lezija – ecthyma gangrenosum. Ova hemoragična nekroza kože razvija se kao posledica destrukcije endotela arteriola za koji pseudomonas ima poseban afinitet.
 • ostale infekcije - P.aeruignosa ima afinitet i za druge organe i organske sisteme, uključujući urinarni i gastrointestinalni trakt. Moguće su i alimentarne toksiinfekcije izazvane ovim mikroorganizmom.
 • septikemija - u pacijenata sa neutropenijom, dijabetom i hematološkim malignim oboljenjima, kao i posledica infekcije respiratornog i urinarnog trakta, infekcije kože i mekih tkiva, nastaje sepsa sa viskom stopom mortaliteta.

Mikrobiološka dijagnostika

Materijal koji se koristi za izolovanje pseudomonasa je različit i zavisi od lokalizacije infekcije: bris kože (rana, opekotina), gnoj, urin, krv, likvor, sputum i ostali materijali. Preliminarna identifikacija zasniva se na izgledu kolonija, prisustvu karakterističnog plavo - zelenog pigmenta, specifičnom sladunjavom mirisu (miris lipe ili ljubičica), rastu na 42°C, kao i oksidaza i katalaza pozitivnoj reakciji. Definitivna identifikacija zahteva primenu niza fiziološko-biohemijskih testova.

Lečenje

Iako je značajan procenat sojeva osetljiv na cefalosporinske antibiotike treće generacije (cefotaksim, ceftriakson, cefoperazon) i novije aminoglikozidne antibiotike, kao što je amikacin, ipak je antibiotsku terapiju potrebnko uskladiti sa rezultatima antibiograma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 27

 1. Alma 03.07.2024

  Dobar dan, da li neko ima iskustvo sa pseudomonas u krvi, tata mi ima već 3,5 mjeseci... Primao je Amikacin i Meropenem po antibiogramu jako dugo, ali čim prestane primati ant..bakterija se aktivira... Čitavo to vrijeme dajem mu med Manuka 55o, najjači koncentrat i ulje divljeg origana, uljučila sam i čaj od travara ali i dalje je prisutna bak...Zamolila bih Draganu da javi da li se kod njenog supruga vratila bakterija poslije napitka od belog luka i vina. Hvala.


 2. Dragan 18.06.2024

  Zamolio bih osobu Dado da me uputi kako se priprema recept za pseudomonas ren, kurkuma i češnjak.


 3. Lila 03.02.2024

  Da li izolovanu bakteriju Pseudomonas aeruginosa kod psa - pudle u sluzokozi nosa, sa smetnjama u ždrelu, nadražajnom kašlju i sluzi iz nosa, lečenje može da se sprovede istim lekovima kao i kod ljudi? Rađen je antibiogram. Da li neko ima iskustvo sa psima?


 4. Dr 14.01.2024

  Ima smisla i opravdanja primeniti kvantnu biorezonantnu terapiju, rezultati su evidentni. Treba potražiti ordinaciju kvantne medicine.


 5. Irena Ivanova 23.09.2023

  Ova bakterija je otkrivena kod devojčice od 3 godine, više od godinu dana se bori s njom, pila je 2 puta antibiotike - razne meleme i kreme, ali opet se vraća. Bakterija je na genitalijama što izaziva čest svrab kod deteta. Da li neko ima informaciju ili predlog kako se izlečiti od ove napasti? Unapred zahvalna.


 6. Irena 22.09.2023

  Zdravo, devojčici od 3,5 godine je otkrivana psevdomonas u vaginalno spoljašnje na koži , najverovatnije je zaradila na bazenu još pre godinu dana, od tada smo je lečili nekolko puta antibioticima, raznim kremama i melemima, na kratko se povuče i posle nekog vremena se javi opet, ako neko ima lek za ovu napast ja ga molim da na ostavi recept. Da li mogu da se konsultujem sa nekim doktorom u vezi ovog problema? Hvala.


 7. Dado 18.09.2023

  Pseudomonas aeuroginosa je opaka i uporna bakterija. Ja sam je imao u urinarnom traktu. Pio sam svašta, ali ona se ponovo vraćala. Našao sa novinama jedan recept koji sadrži: ren, kurkumu, češnjak, itd. koju sam pio 40 dana. Od tada, a evo ima pet godina nije se javljala.


 8. miica 15.03.2023

  Moj muže dobio bakteriju pseudomonas na urologiji. Ni jedan antibiotik nije delovao i onda sam ja došla do recepta za lečenje belim lukom. i vinom. jedidno je taj napitak pomogao da se broj jedinica spusti i do 4000.Evo recepta: Pola kg, belog luka očistiti i grubo naseckati. Preliti sa jednim litromvina, po mogućstvu domaćeg, ili flašitanog Roze. Staviti na vatru da ključa 5-6 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da prenoći. Sutradan procediti, sipati u flašu i čuvati u frižideru. Piti ujutru i uveče po jednu rakijsku čašicu (oko 0,5 dcl) Posle mesec-dva može se ponoviti.


 9. Sapcanka 07.02.2023

  Imala sam ranu na nozi prouzrokovanu pucanjem vene a sticajem nesrecnih okolnosti i dobijanjem ove uporne bakterije jedini spas su mi bile gaze sa srebrom ATRAUMAN,svakodnevno previjanje i ciprocinal antibiotik . Trajalo je duze vreme ali se Bogu hvala isplatilo


 10. Stevan 30.01.2023

  Imam pseudomonas aeruginoza 1000000 1ml u spermi.Dali je opasno I lek ukoliko postoi.Hvala


 11. Rade 26.01.2023

  Moja supruga ima već 4god.ranu od pucanja vene,radila je vise puta bris sada na zadnjem izvestaju ima bakteriju pseudomonas,primala je inekcije amikacin ali bez poboljšanja,rana se širi i dalje bolovi su jaki,molim vas za neki savet da li mozemo makar nekako da umirimo bakteriju?


 12. Vladan 25.11.2022

  Imam pseudomonas bakteriju u spermi,jel utice ona na pokretljivost i broj spermatozoida?


 13. Miroljub Minić 19.11.2022

  Izolovan mi je P. Aeruginoza u pupku. Trenutno pijem tbl. Ciprocinal 500mg(2x1)i lokalno koristim gentamicin mast. Th. koristim 5 dana ali bez ikakvih vidljivih promena. Molim za savet.


 14. Tijana 01.05.2022

  Imam ovu bakteriju (pseudomonas aeruginosa) u usima, mucila me u levom uhu celih 12 meseci prosle godine, i smirila sam je tabletama koje mi prepisao doktor za (uho grlo nos). Od januara me muci u desnom i sad me muci u oba uveta ja nmg vise ovo izdrzim...


 15. Kîwî®✨🐲 10.04.2022

  Majka mi ima otvorenu ranu na nozi, koja je prouzrokovana pucanjem vene. Tokom lečenja u bolnici, ispostavilo se da ima bakteriju pseudomonas (na rani), koju pokušavaju lečiti već pola godine bezuspješno. Da li postoji ikakvo rešenje za tu bakteriju?


 16. Slacica 29.09.2021

  Pozitivna sam na PSEUDOMONAS AERUGINOSA iz urina,imam Lupus sa zahvatanjem organa i sistema,psorijazu pa sam na bioloskoj terapiji (stelara),imam obstruktivni bronhitis,prosle godine infarkt miokarda i ugradjen mi je stent,diskus herniju sa kolaps diskom,ooerisala slepo crevo i levi bubreg kalkuloza i hidronefroza,stitna mi je umanjene funkcije,particitopenija(malo leukocita i trombocita,i sjogrenov sindrom.Mozda jos nesto ali zasad neznam.Ziva sam , krecem se ali pijem mnogo lekova od kojih je prisutan trodon,kortikosteroidi,za pluca za bubrege 5 vrsta a imam i duze vreme kandidu,da li mi je pseudomonas aeruginoza katastrofalna po moj zivot i koliko me ugrozava.Hvala unapred na odgovoru


 17. Zoran Mitrović 15.09.2021

  Imam tu bakteriju ,dali ona može da ima neke veze sa padajućim stopalima,i slabosti u mišićima nogu.?


 18. Dado Tomašević 21.09.2020

  Nažalost za ovu bakteriju Pseudomonas aug. ne postoji antibiotik koji je može izlijeciti Jedino se može držati pod kontrolom uz npr ulje divljeg origana. Doživotno ostaje u tijelu čovjeka.


 19. Aleksandar 07.06.2020

  Kako da se leči i čime?


 20. Dragan Tomasevic 20.05.2020

  Fin sajt.


 21. Živka 15.11.2019

  Lečena sam antibioticima visokog spektara bez efekata. U ispljuvku imam bakteriju pseudomonas aeruginosa, koja mi stvara veliki problem. Kako da se lečim?


 22. Ankica 22.05.2019

  Koliko se dugo leči 10/3 pseudomonas bakterija kod beba?


 23. Daniela 16.08.2012

  Moja baka je dobila ovu bakteriju tokom boravka u bolnici i to putem katetera. Nisu je primili nazad u bolnicu, uprkos preporuci lekara, samo su joj dali terapiju: da pije 2 litre vode na dan. Ona ima bolove i povećan CRP. Postoje li šanse za lečenje antibioticima i kojim?


 24. Andrija 22.11.2011

  Majka mi ima otvorenu ranu na nozi, koja je prouzrokovana pucanjem vene. Tokom lečenja u bolnici, ispostavilo se da ima bakteriju pseudomonas (na rani), koju pokušavaju liječiti već pola godine bezuspješno. Da li postoji ikakvo riješenje za tu bakteriju?


 25. Bojana 08.06.2010

  Imam bebu staru 3 meseca. Ležao je u dečijoj bolnici 2 meseca zbog moje komplikovane trudnoće. Kada je pušten kući, posle desetak dana, primetila sam da mu oči luče nekakav sekret žute boje, lepljiv, koji se skuplja u uglu očiju i stvaraju se krmeljice. Dešava se da i kad se probudi, trepavice budu slepljene. Pedijatar nam je prepisao gentamicin kapi, 3 puta dnevno. u kombinaciji sa chloramfenikol masti, 2 puta dnevno. Nije bilo poboljšanja. Da li je ova terapija pravilno prepisana i, naravno, da li su to antibiotici za ovu vrstu bakterije?


 26. Ivković Gordana 30.05.2010

  Da li se bakterija psudomonas aeuruginosa može iz uha preneti na oko? Svi pokušaji u protekle dvije godine bili su bjezuspješni s razlikom da je bakterija pozivala "društvo", pa na kontrolama brisom uvek stvarala jop neka nova bakterija. Koja bi terapija bila adekvatna i gdje potražiti pomoć? Na šta utiče, šta oštećuje i slično? Moj ljekar je rekao, bori se sama, ja nepoznajem više nijedan antibiotik koji nismo probali. 
  Da li se može preneti iz uha u oko? Šta može da ošteti? Kako i čime se liječi?


 27. Zorica 10.03.2010

  Ova bakterija je pronađena na grlu kod deteta od 13 godina. Otporna je na sve uobičajene antibiotike, sem garamicina. Interesuje me terapija, koji antibiotici, i koliko dugo, jer garamicin nije pogodan za dugotrajno lečenje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde