1. Šta znači RDW, MCH i MCHC?

    Pitanje broj: #551

    Dragi doktore, interesuje me šta znači RDW, MCH i MCHC?
    Za RDW me posebno interesuje jer mi je u nalazu jezivo podvucen kao visoko iznad normale -17.6, a tekstovi o "eritrocitnim konstantama" su mi daleko od razumljivih. Kućna prijateljica kaže da RDW 17.6 (šta god da je) nije nista neobično. Da li je stvarno tako? Zbog čega je ova vrednost uvećana?Ako nesto znači, jos MCH i MCHC su umanjeni 26.3 i 308.
    Takođe, WBC i LYM (leukociti i limfociti zar ne?) su nešto iznad normale 10.9 i 4.1. Sve ostalo je u redu. Da li je ovo zabrinjavajuće? Imam 21 godinu, a jedino od čega patim su migrena i ekcem.

    Hvala unpared!

    Odgovoreno: 17. 04. 2007.
    • Poštovani, 


      RDW je koeficijent varijacije distribucije volumena eritrocita. Ima dijagnostički značaj u poređenju sa MCV( srednji volumen eritrocita).

      Kod visokog RDW,  a MCV je nizak ukazuje na anemiju zbog deficita gvozđa. Ukoliko je MCV normalan radi se o bolesti jetre, a ako je pored visokog RDW i MCV visok moze da se radi o pernizioznoj ili hemolitičkoj anemiji
      MCH znači srednji sadržaj hemoglobina u eritrocitu, MCHC predstavlja srednju koncentraciju hemoglobina u eritrocitu. 

      Klinički značaj određivanja MCV, RDW, MCH i MCHC se koriste u klasifikaciji anemija, ranom otkrivanju sekundarnih anemija. U svakom slučaju potrebno je odredjivanje broja eritrocita, koncentracija hemoglobina radi definisanja vašeg slučaja.

Komentari na pitanje: #551

    • Na svaka 3 meseca primam injekcije OHB 12 zbog lose krvne slike eritrocira. Dana 07.10.21g. izvrsio sam analizu krvi i Leukociti su se pokazali na nivou od 13.7 jedinica, sto nije dobro, ali zbog rane na nozi mislim da moraju biti povecani. Eritrociti su 5,64 (ref.vred. 4,34-5,72). VrednostiMCV 74.5 (ref.vred. 83-97.20) MCH 23.3 (27.40-33.90) MCHC 313 (r.v. 320-380), RDW 18.3 (r.v. 11.60-14.50). Obzirom da sam dosta tesko pokretan zbog bolova u nozi (kurije oko i zapalenje domalog prsta u vezi sa tim) molim vas da meuputite da li da krenem u lekarski pregled (u ovo doba korone) ili je krvna slika - sa mogucim dodatkom lekova za povecanje gvozda dovoljno dobra da ne izlazim u cekaonice i gradski saobra'aj.Hvala. MK. ( imam tek 84 godina).

    • Leukociti 11.72MCH26.7 MCHC319 Neutrofili 83.2 limfociti13.8 monociti2.2 neutrofili# 9.74 eozinofili 0.4

    • Postovani, uvećan mi je RDW, MCHC i monociti, a pojavile su mi se ogromne 3 modrice ma levoj nadlaktici i levoj butini.. Ostali rezultati su svi u granicama normale.. Na sta ukazuje?

    • Doktore pre mesec dana sam radio analizu krvi svi rezultati bili dobri RDW 11.5 na granici MCHC 348 g/L danas sam isto uradio analizu takodje je sve u normali jedino mi je RDW sad 11.9 a MCHC 360 na samoj granici normale da li je to dobro i da li nesto znaci?

    • Zanima me stalno sam po hitnoj kod inter i on mi sad ukine terapiju a meni tlak varira jednom dole pa gore vadila sam i krv poslat cu nalaze oni kažu da su u redu i jos imsm hasimoto a ne pijem nista svaki dan mi je smusa u glavi i imam osjećaj da je druga osoba u meni.. Hvala lp

    • Molim komentar, nalaz bebe od 6 mjeseci. Eritrociti 5.06,hemoglobin 139,RDW 10,0 MPV 5,3 PUNO HVALA

    • Poštovani, možete li u kratkim crtama prokomentarisati nalaz KKs u kome su K-leukociti 2,9...........k_MCH-26,8..........k-MCHC-30,9 i s-holesterol-6,71...... Šta može biti uzrok i šta bi rebalo preduzeti po tom pitanju? Hvala.

    • Molim za pomoć. Ukupan holesterol mi je 5.36, hdl1.90 i ldl 3.15. Inače, dojim dete od 10 meseci starosti, svi drugi rezultati su mi odlični. Radila sam pre tri meseca sve ovo i onda mi je bio ulupan hol. 5.64, hdl 1.73 i ldl 3.67. Vidim da je sada malo bolje nego prošli put. Šta mislite, ima li razloga za brigu?

    • Zamolila bih vas za analizih rezultata: RDW 11.2, Eozinofili 1.4, Bazofili 1.1. Hvala Vam

    • Prvi put imam trigliceride uvećane vrednosti 2,46. Šecer mi je na poslednja tri davanja 6,6. Analizu sam uradio po uputu doktora zbog osipa na koži (podkolenicama i podlakticama). Da li I'ma razloga za brigu? A mogu reći da su mi brisevi istih u redu?

    • Postovani, MCH mi je 33.0. Da li bi se trebala zabrinuti pošto je povećan?

    • Da li možete da mi date komentar na ovu analizu? Reč je o devojčici od devet godina.

    • Poz pred operaciju sam radila nalaze secer mi je 7. 686mmol/l i sedimentacija 37/52. Ostale je u redu. Jako sam zabrinuta.

    • Što znači kad je rdw-kv ispod normale, 13, 2ura povisena9. 5?

    • Molim vas za odgovor, rezultati su mi sledeći: Drw 14, 3 mcv 94, 4 mch 30, 4 mchc 322 hgb 143 distribucija trombocita 15, 5 

      Lekar mi ne daje nikakve lekove, samo pogleda rezultat i na moje pitanje ima li potrebe za lečenjem samo mi pruzi rezultate, u ruke i prozva sledećeg pacijenta. Molim vas za odgovor jer sam još i dijabetičar. Za sad dijabetes je pod kontrolom.

    • Mirjana Cicmil 29. 05. 2017.

      Poštovani,
      nedavno se moja svekrva lečila u bolnici jer joj je dijagnostikovana anemija. Gvoždje joj je bilo 1,2. Nakon dva meseca je ponovo uradila nalaz krvi i htela bi objašnjenje. Gvoždje joj je sad 5.8, mcv 77, mch 24.7, mchc 321, i ono što me brine je rdw 26.4. Lekar opšte prakse nije reagovao na rezultate, kao dobro je. 
      Interesuje me vaše misljenje. 
      Hvala unapred.

    • Pozdrav, zanima me kakvi su mi nalazi: segmentacija je 7 i 15 mchc je 346g/l plt 120 lym% 0. 482 neut% 0. 433 pdw 20. 2fl mpv12. 80fl p-lcr 0. 473 pct 0. 0015

    • Molim vas da mi pomognete oko analiza rezultata: bilirubin mi je povišen, vrijednost mu je 25.9 i crp mi je 16.4 Hvala unaprijed

    • Sta znaci kada je rdw ispod normale, odnosno rdw je nizak?

    • Molim vas za objašnjenje nalaza od mog djeteta kojem je 6 godina wbc-7, 3 rbc-4, 58 hgb-116l hct-36, 4 mcv-79, 5l mch-25, 3l mchc- 319l plt-293 ly-31, 2 mo-4, 1 gr-64. 7 rdw- 15. 0h pct-o. 11 mpv3. 8l pdw-18. 1h

    • Da li ove vrijednosti ukazuju na ostecenje jetre: ast 29, alt 40, mcv 86. 8fl, mch 33. 8pg, mchc 39. 0 g/dl, rdw 11. 1l, pct 0. 11, mpv 5. 4l fl. Nalaze sam vadila zbog moguce sumnje na pijesak ili nesto slicno u bubregu jer bolove u tom predjelu imam vec dva mjeseca. Unaprijed hvala!

Ostavite komentar