1. Ishrana nakon odstanjivanja zeludca i slezine

  Pitanje broj: #151149

  Pozdrav,

  Imao sam operaciju prije malo više od mjesec dana gdje su mi, zbog karcinoma želuca, odstranjeni želudac i slezina. Zanima me da li ima neke hrane, zbog nedostatka slezine, koju ne treba da jedem (čuo sam jaja), a ima li neka hrana zbog nedostatka želuca, koju ne treba da jedem? Tek sam počeo sa hemoterapijom, osnovnom - 3 dana tretman u bolnici, pa 18 dana kući. Imate li kakve god savjete dodatne u vezi svega? Hvala unaprijed.

  Odgovoreno: 01. 03. 2017.
  • Poštovani,

   S obzirom na Vašu bolest trebali biste izbegavati sve mesne prerađevine jer su one pune aditiva i konzervanasa što neće mnogo pomoći Vašem oporavku. Zatim, konzumirajte što manje termički obrađenu hranu a što više svežeg voća i povrća, po mogućstvu neprskanog. Zbog nedostatka želuca konzumirajte mahunarke (pasulj, grašak) u manjim količinama, meso u što manjim količinama naročito ne prženo i dimljeno. Ono što bih Vam preporučila jeste plod koštice kajsije jer je bogat antioksidansima. Obzirom na godišnje doba verovatno ćete ih teško naći ali svakako kada bude bila sezona po konzumiranju kajsije košticu stavite na sunce da se suši 20-ak dana i posle toga je možete pojesti. Što više njih to bolje. Naravno, drugi orašasti plodovi su takodje poželjni, ali ih dobro sameljite da ne biste imali problema sa varenjem. Uzimajte vitamin C kao suplement. Smanjite stres, to će itekako pomoći Vašem oporavku.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #151149

  • Postovanje. Ostranjena mi je slezena, pa me interesuje sta mogu da jedem da nemam tegobe jer mi neko kaze da mi hrana sa vlaknima ,,tesko pada”?

Ostavite komentar