1. Tegobe kod mlade osobe

  Pitanje broj: #164790

  Poštovani/a, imam mnogo zdravstvenih problema, a nema šanse već 3 godine da se nateram da odem kod doktora. Nabrojaću vam neke, pa molim da mi u odgovoru kažete o čemu bi moglo da se radi i kakve sve pretrage da uradim. Glavobolje imam od svoje 7. godine, jave se nekad jednom nedeljno, nekad jednom mesečno, nekad dva/tri puta nedeljno. Propraćene su uglavnom i jakom mučninom. To je već postala navika i to mi nije problem.

  Problem je što u poslednjih par meseci nakon bilo kakve fizičke aktivnosti npr. malo duža šetnja ili basket, obavezno me jako zaboli glava. Osim toga pre 3 godine sam imao da tako kažem omaglicu jednom nakon fizičke aktivnosti kada mi se sve smračilo ispred mene i oblio me leden znoj ali sam bio u autobusu pa sam se naslonio na šipke i nisam pao inače kao da mi je nesto u tim trenucima izvuklo svu energiju. To je tada prošlo nakon par minuta,ali sam par puta nakon toga imao slične omaglice ali manjeg intenziteta i ne potpune.

  Tada sam bio poslat na EKG i sve je bilo u redu. Prelazim na oftamološke probleme-zadnje 3 godine imam svetlucave tačkice u vidnom polju, a poslednjih mesec dva mi se često muti vid, malo zamagli, ne skroz ali smeta. Često mi osim tih svetlucavih tačkica ponekad niotkuda bljesne neka malo veća tačka u boji. Imam i tinitus. Imam i intenzivan loš zadah za koji stomatolog kaže da nije zbog zuba a i ja imam osećaj kao da dolazi iznutra, iz jednaka i želuca, mada nekad su mi usta skroz suva i spolja i iznutra iako unosim dovoljno tečnosti.

  Usne su mi uvek skroz ispucale i često pomalo krvare, ne pomaze nijedan balzam. Takodje imam čudne bolove u abdomenu kao da me neko probada nožem i levo i desno i pregledali su me i na ultrazvuku pre 3 god i hirurg me je pregledao i rekao je da nije ništa,rekao je da je možda nastanak peska ili kamena u bubregu ili nastanak kile ali ništa konkretno. Imam i učestalo mokrenje, promena u obliku izgledu i intenzitetu sperme, stalnu slabost i iznurenost u rukama i nogama, kao i konstanan umor .

  Što se tiče psihe, depresivan sam i anksiozan. Molim za pomoć u vidu predlaganja i nagađanja pošto već 3 godine ne mogu da se nateram da odem kod doktora, a i verovatno ni neću uspeti. Imam 19 god.

  Odgovoreno: 14. 11. 2019.
  • Apsolutno neće proći više ni jedan dan da odlažete odlazak lekaru!

   Stvar ćete sprovesti upravo ovakvim redosledom: Najpre ćete otići u Dom zdravlja i izabrati lekara na Službi opšte medicine, u koga imate poverenja ili koga vam preporuči neko u koga imate poverenja. Potom ćete otići na prvi pregled kod tog lekara, gde ćete mu ispričati sve ovo što ste meni napisali (ovo zapišite ili odštampajte sebi kao podsetnik jer ljudi usmeno najčešće nešto izostave).

   Tada će vas vaš lekar pregledati i sve uneti u karton, a potom će vam zakazati dopunsku dijagnostiku. To znači obavezno određene laboratorijske preglede, potom pregled neutologa i na kraju pregled psihijatra. Sve izveštaje ćete doneti nazad svom izabranom lekaru, čime će se omogućiti sređena i pregledna medicinska dokumentacija i pravilan ptistup ublečenju. 

   Ovo su vaše najlepše godine, i imate pravo da ih provedete zdravi a ne bolesni.

Ostavite komentar