1. Nizak feritin i normalno gvožđe

  Pitanje broj: #162615

  Konstatovana mi je anemija. Gvožđe mi je bilo 3,8 pa sam bila na terapiji Feroglobinom mesec dana, ishranom, Revitom Fe i podigla sam gvožđe na 17,5. Sada, nakon 2 meseca od tad, sam uradila kontrolne nalaze i sad mi je gvožđe 14,9, ali mi je feritin nizak, 6,5. U međuvremenu mi je na osnovu simptoma koje sam imala konstatovana bolest nervoznih creva. Za to sam dobila Colospa retard 2x1 da pijem. Kako i čime mogu da povećam Feritin ?

  Odgovoreno: 10. 06. 2019.
  • Iako ste unosom gvožđa putem kapsula Feroglobina korigovali hemoglobin, eritrocite i serumsko gvožđe i doveli ih u opseg referentnih vrednosti, ovako niske vrednosti feritina ukazuju na veoma istrošene depoe gvožđa u Vašem organizmu, što znači da ćete bez suplementacije vrlo brzo ponovo upasti u anemiju. Neophodno je da se urade FOB test, pregled ginekologa i pregled gastroenterologa, kako bi se isključila mogućnost gubitka krvi putem crevnog ili reproduktivnog sistema. Ukoliko svi navedeni nalazi budu uredni, može se nastaviti suplementacija gvožđem do vrednosti feritina 12, a dalje korigovati ishranu u smislu povećanog unosa mesa.

Komentari na pitanje: #162615

  • Pa na kompletnom ginekološkom pregledu sam bila u januaru mesecu i bili su mi svi brisevi uredni, ultrazvuk uredan i preporučena mi je redovna kontrola za godinu dana.

   A što se tiče gastrološkog dela, pre mesec i po dana mi je radjen test na skriveno krvarenje koji je bio negativan, testiranje stolice na parazite gljivice i bakterije koji je bio negativan, test na helikobakteriju koji je bio negativan i onda mi je rečeno pošto sam sa stomakom imala problema da je to onaj sindrom nervoznih creva najverovatnije.

   Da li mislite da treba da ponovim nešto od ovih pregleda ili da je dovoljan onda samo pregled gastroenterologa?

Ostavite komentar