1. Pitanje broj: #164466

    Poštovani, Molim da mi kazete na šta upućuju sledeći nalazi: Anti Tpo 200 (granica 2) fT3 5,60 (granica 5,67) prolaktin blago povišen. Nodus na desnoj strani štitne žlezde veličine 8mm. Hemoglobin 89, gvozdje 3. EKG blage nepravilnosti. Prolaps mitralnog prvi stepen. Degenerativne promene na kicmi, stenoza spinalnog kanala, nekoliko protruzija i ekstruzija, anularnih bubrenja... Po nalazu magnetne neurohirug kaže kičma je neoperativna. Zato neću ni navoditi čitav nalaz. Bolovi u citavom telu noću i danju tokom mirovanja. Ispravljena cervikalna lordoza, degenerativne promene sa suženjem kanala i na vratnom delu. Reuma faktori uredni. DEXA uredan nalaz. Gde dalje i šta dalje ispitati? Na čega bi sumnjali? Sa ovakvim bolovima koji ne dozvoljavaju spavati je jako teško funkcionisati. Imam 38godina. Hvala Vam.

    Odgovoreno: 23. 10. 2019.
    • Po pitanju štitne žlezde, najverovatnije se radi o Hašimoto tireoiditisu, koji je za sada još uvek u eutireoidnoj fazi. Potrebno je uraditi tireoglobulin i kalcitonin. Uzimati preparate selena.

      Po pitanju anemije, neophodno je najpre ispitati uzrok (ginekološki pregled, FOB test), zatim pristupiti lečenju.

      Vi ste izuzetno mlada osoba, i uopšte mi nije jasno kako je moguće da vam je kičma sa ovoloko mešanih tipova degenerativnih promena. To nije nastalo odjednom. Kakvim se poslom bavite, da li ste gojazni, da li ste imali neke povrede tokom života? 

Komentari na pitanje: #164466

    • Gojaznost je nastupila od skoro, od maja meseca kako sam počela da se kočim, dobila sam desetak kilograma viška. Imam povećan apetit noću, jer od bolova ne spavam pa jedem (verovatno psihički razlozi). Nisam imala nikakve povrede niti se bavim poslom koji može izazvati ovakvo oboljenje. Neurohirurg kaže da je "kilava kična". Što se anemije tiče, lečenje je započeto u aprilu. Tada je hemoglobin bio 99, gvožđe 6. Još uvek koristim preparate gvožđa, samo su mi ubacili jedan novi uveće. Stolica je uredna, i sa ginekološke strane sve uredno. 

      Da li postoji mogućnost da je sa Hašimotom udružena još neka autoimuna bolest koja bi izazivala ove tegobe?

Ostavite komentar