1. Imam 27 godina i jako se brzo zamaram

  Pitanje broj: #162194

  Imam 27 godina i jako se brzo zamaram i pri najmanjem naporu, u trenutku mi se desi da imam aritmije i preko 100 otkucaja u minuti, osećaj zatezanja u grudima i nedostatak vazduha, Ponekad iz čučećeg položaja u stojeći mi bude crno pred očima i po 3-5 sekundi , imam i česta uzdisanja. Duži vremenski period, ali poslednje vreme sve jače i češće. Pušač sam pola paklice na dnevnom nivou i zbog života u zajednici, imam često stresne situacije zbog prećutanih svađa sa roditeljima mog supruga. Plašim se da se ti porodični problemi i moje ,,gutanje'' ne odraze na moje zdravstveno stanje. Molim vas za savet.

  Odgovoreno: 06. 07. 2019.
  • Sudeći na osnovu Vašeg pisma Vi ispoljavate simptome tahikardije (ubrzanog rada srca) koja se može javiti iz velikog broja razloga. Jedan od njih može biti Anemija koja se slično manifestuje, Drugi uzrok može biti stres, treci hormonski poremećaj, itd. Takođe ubrzan rad srca može biti znak nekih srčanih oboljenja. U Vašem pismu ne nalazim od kada su nastali pomenuti simptomi, kada se javljaju, koliko traju, kako nestaju, postoji li porodična istorija srčanih oboljenja...

   Stres jeste važan činilac koji može izazvati te simptome, ali ja bih Vam savetovao da odete do Vašeg izabranog lekara i budete detaljno pregledani (anamneza, EKG, krvna slika, hormonski status...).

   Tek nakon takvog pregleda, ako se isključi organsko poreklo možemo kazati da je stres glavni uzrok i preporučiti dalju terapiju.

   dr Dragan Simić

Ostavite komentar