Lupanje i preskakanje srca, stezanje u grudima = stres

Iscrpljenost je fizički i emotivni odgovor na stalni visoki nivo stresa. Znakove iscrpljenosti je dobro što ranije prepoznati kako se ne bi razvili u ozbiljnije poremećaje.

Pitanje: Imam 31 godinu i radim kao službenica. Inače sam energična osoba ali u poslednje vreme sam često utučena i neraspoložena, kako kod kuće tako i na poslu. Postala sam dosta pasivna, samo sedim kod kuće dok sam pre redovno vežbala. Primećujem da povremeno patim od pritiska u grudima i noćnih mora, a često osećam i preskakanje srca. Imam utisak da sam se nekako usporila u životu, svi moji prijatelji imaju karijeru, decu, kuće, dok ja tapkam u mestu. Često ove probleme pokušavam da rešim čašicom alkohola pred spavanje. Kako da se trgnem?

Na vaša pitanja odgovara dr Aleksandar Misojčić,
doktor opšte medicine

Tegobe koje ste naveli su ustvari simptomi iscrpljenosti – emotivne i fizičke na visok nivo stresa. Vrlo je važno da ove simptome prepoznamo što pre kako se ne bi razvili u ozbiljnije zdravstvene tegobe. U rešavanju vašeg problema možete da birate izmedju dve mogućnosti:
Izbor A:
Moguće je da je vaša iscrpljenost posledica nekih okolnosti na radnom mestu – na primer, možda smatrate da je Vaš rad nedovoljno cenjen i primećen ili nešto slično. Prvi korak ka rešavanju vašeg problema je upravo pronalazak glavnog uzroka stresa. Kad detektujete uzrok, probajte da razmislite o promenama i prilagodite se kako bi rešili ovaj problem. U tom cilju vam mogu pomoći i neke veštine za smanjenje stresa kao što su joga ili autogeni trening, ali i redovna fizička aktivnost. Radite na sebi i svojoj karijeri, upišite neki vanredni kurs ili postdiplomske studije. Spavajte redovno – ako imate problema sa snom, uzmite neki lek za smirenje prirodnog porekla kao što je Persen, koji ne uzrokuje zavisnost, a poboljšava koncentraciju i aktivnost.
Izbor B:
Negativne misli vode ka osećaju nemoći. Traženje sreće i uspešnosti u alkoholu ima vrlo negativne posledice. Treba da znate da alkohol, baš kao i sintetička sredstva za smirenje nepovratno vode u zavisnost. Pod uticajem alkohola ili sintetičkih lekova za smirenje vaša će efikasnost na radu biti sve manja, a nezadovoljstvo i slabljenje odnosa sa drugima neminovno.

Odlučite se za jedno od navedenih rešenja, izbor je na vama.

Persen je prirodan lek za smirenje koji vam pomaže da otklonite stres u svakodnevnom životu.

    *     efikasno poboljšava koncentraciju i sposobnost za rad
    *     smanjuje nervozu i nemir
    *     ublažava napetost
    *     ne izaziva zavisnost
    *     pomaže kod nesanice


Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo! O indikacijama, riziku i neželjenim efektima posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Zdrava odluka

Doziranje: 1-2 Persen F kapsule, 1-2 puta dnevno; 2-3 Persen dražeje 2-3 puta dnevno
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Gabrijela 23.08.2023

  Imam sve češće napade panike i gušenja od pomisli na mali prostor, avion, tesnu odeću. Imam osećaj da ću poludeti i ne znam vise kako da se izborim s tim.


 2. Albin 19.11.2010

  Ima li kakvih posledica u životu od preskakanja srca? uradio sam ultrazvuk srca, sve je uredu. Ja mislim da je to anksioznost.


 3. Marina 28.04.2010

  Odlični ste!


 4. Milena 28.04.2010

  Već tri godine patim od napada panike, sve to prati lupanje i treperenje srca, stezanje u grudima. Da li to znači da ja vremenom mogu imati ozbiljnih problema sa srcem?


 5. Gavrilović Đorđe 16.11.2009

  Imam problem sa stezanjem u grudima, bolom u pleckam, nezadovoljstvom i povecanim lupanjem srca, od kada mi je umrla majka. Do tada nisam imao problem nikada. Plašim se da nije srce u pitanju. Kada radim teške fizičke poslove, ne osećam ništa. Imam ženu i ćerku.


 6. Darko Kostov 11.05.2009

  Persen je definitivno spas za sve vrste stresa. Mene stres pogadja svakog dana i persen mi pomaže da sve prevaziđem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde