1. Male crvene tačkice na pregibu zgloba ruke

    Pitanje broj: #133142

    Poštovani doktore, 
    pišem vam ovaj email sa nadom da ćete mi pomoći u odredjivanju bolesti koju imam. Pre 7 dana (08-12-2014) sam na levoj ruci, unutrašnji deo ruke, preglob lakta primetio male crvene tačkice koje nikada do sada nisam imao na tom mestu. Posle samo nekoliko dana, te tačkice su se pretvorile u velike pink-crvene oblasti koje na sebi imaju belicaste zavrsetke, nesto slicno kao kada bubuljica *sazri*, samo malo manje dimenzije. Ova promena na koži mi se ne dešava samo na toj ruci, već simetrično i na desnoj ruci, na preponama-unutrašnje oblasti, ispod oba pazuha, oko vrata, po ledjima, po trbuhu. Počinje da se pojavljuje i po donjim delovima obe noge. Nemam povišenu temperaturu, sećer mi je 6.0 a sedimentacija 15. 
    Ne pušim, pio sam dosta alkohola, ali zadnjih 7 dana sve skupa 1 čašicu rakije, dosta mi se suše usta i usne, imam 115kg, visina oko 188 cm. Bio sam kod lekara, u prvom pregledu njih nekoliko su se čudili šta je ovo sto vide, jedan je posumnjao cak i na šugu, dok je drugi to odmah demantovao. Živim dosta nezdravo, s obiljem svakodnevnih stresova, pre 15 dana sam imao jedan super-jak stres, svadju sa vise ljudi u istom momentu. Ne znam da li ovo moze da utice na ovakvu promenu na koži, ali verujte mi, nije mi nimalo lako sa ovim galopirajucim crvenilom po mom telu, koje nikako da stane, vec se širi iz dana u dan, i pojačava se tu gde je pocelo da radi. Molim vas, javite mi putem emaila sta mislite, sta mi je?
    Hvala unapred,
    Dejan Petkovic

    Odgovoreno: 19. 12. 2014.
    • Poštovani,
      Uvidom u vaše podatke o bolesti može se uočiti da nedostaje dosta podataka koji su neophodni za dijagnozu. Navoditi visinu i težinu kao i vrednost šećera, ali ne navodite kada je analiza uradjena. Potrebno je navesti i podatak o poslu i naročito koliko se znojite. Iz slike se uočavaju a i kako navodite uglavnom se promene nalaze na pregibnim mestima. Izgled promene na slici odgovara tz intertriginoznom dermatitisu koji je dodatno inficiran gnojanice 9. zato je potrebnmo uzeti bris sa promene i videti da li je infekcija bakterijska ili gljivična. Sam izgled promene sa pustulama (sitni zagnojeni plikčići) može se javiti i kod nekih hroničnih kožnih bolesti npr. Psoriasis pustuloza pa je potrebna i porodična anamneza da li neko u familiji boluje od psorijaze. Do dobijanja brisa koristit obloge solac. borici 3% a nakon dobijanja briseva dolazi u obzir pregled dermatologa.
      Pozdrav

Ostavite komentar