Šuga (Scabies)

 

Uzrok nastanka

Uzročnik oboljenja je Sarcoptes scabiei var. hominis koji pripada rodu Sarcoptes iz familije Sarcoptidae. Odrasla ženka je dugačka 0,4 a široka 0,3 mm, dok je mužjak manjih dimenzija, dužine 0,2 a širine 0,14 mm. Oplođena ženka buši kanale (ductuli) u rožnatom sloju epiderma i u njima odlaže dnevno 3-4 jaja. Larve se izlegu za 4-5 dana i kroz stvorene otvore izlaze na površinu. Za potpuni razvoj odraslog parazita je potrebno oko 3 nedelje. Mužjak živi na površini kože i ugine ubrzo posle oplođenja ženke. Kod nekomplikovanog scabiesa na obolelom se nalazi oko 12 parazita. Van čovečjeg tela uzročnik scabiesa ugine za oko 5-7 dana, a za desetak minuta na temperaturi od 50°C.
 
Infekcija nastaje dužim kontaktom sa bolesnom osobom (spavanjem), ili kontaktom sa garderobom ili posteljinom obolelog. Zbog toga je bolest najčešće porodična ili grupna u uslovima kolektivnog smeštaja. Oboljenju pogoduju loši uslovi življenja (zbijenost, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uslovima, niska opšta i zdravstvena kultura). Bolest je česta u ratnim i posleratnim uslovima i u uslovima većih elementarnih nepogoda (poplave, zemljotresi).
 
 
 
 

Klinička slika

Klinička slika bolesti je polimorfna. Inkubacioni period je duži kod prve infekcije (2-6 nedelja), a kraći kod ponovne (1-3 dana). Posle ovog perioda javljaju se vidljive promene na koži. Bolesnici su zarazni i u inkubacionom periodu.
Patognomoničan subjektivni simptom je svrab, naglašeniji noću, ili pri boravku u toploj prostoriji. Morfološki patognomonične promene su kanalići (ductuli, vijugavi, sivkasto-mrki, oblika latiničnog slova S, dugi do 15 mm, na čijem se kraju nalazi sitna vezikula ili pustula). Na koži se takođe vide i papule, vezikule, erozije, kruste, brojne tačkaste ekskorijacije, i česta sekundarna piodermizacija. Kanalići su posledica direktnog delovanja parazita, dok su papule i vezikule posledica alergijske senzibilizacije na antigene parazita. Predilekciona mesta za pojavu promena su koža trbuha, gluteusa, butina, laktova, ručje, interdigirtalni prostori, abdomen, prednji zid aksila, perimamilarna regija, koža skrotuma i korpusa penisa. Promene su simetrične. Koža lica, vrata i leđa je kod odraslih najčešće pošteđena. Kod male dece promene se mogu razviti na čitavoj koži, a karakteristična je zahvaćenost kože dlanova i tabana.
Scabies često može biti sekundarno piodermizovan (diseminovani folikulitis, impetigo, furunkuloza). Takođe može doći i do ekcematizacije. Noduli scabiei predstavljaju perzistentne čvoriće do veličine zrna graška, mrke boje, praćene jakim svrabom. Najverovatnije su posledica hipersenzitivne reakcije na antigene partikule parazita. Nisu znak aktivnosti bolesti i nisu kontagiozni, mogu se zadržati izvesno vreme po izlečenju scabiesa.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemiološke anamneze i kliničke slike a potvrđuje se mikroskopskim dokazivanjem parazita u kožnim promenama.
 
 
 

 

Lečenje

Oboljenje je izlečivo pod uslovom da se lečenje pravilno sprovede. Obavezno je istovremeno i na isti način lečenje svih osoba koje su u kontaktu sa obolelim, bez obzira da li i kod njih postoje promene ili ne. Lečenje se sprovodi aplikovanjem antiskabioznih (preparati sumpora, benzil benzoat, permetrin) preparata na kožu čitavog tela. Rublje, odeća i posteljina se moraju iskuvati ili hemijski očistiti.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa šugom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 38

 1. Šugavi 12.02.2024

  Dakle dobili smo šugu decembra 23. izgleda. Januara smo počeli lečenje pravljenim permetrinom i ništa, svi se češu u kući a dezinfikovali smo i trotoar oko zgrade. Sada opet imamo i konačno je neka doktorka proverila mikroskopom. Probaćemo ponovo i permetrin i benzoat i dezinfekciju svega i auta i cipela. Javljam ako uspe. Pozdrav.


 2. Maja S 09.05.2023

  Mi smo se lečili od šuge 6 meseci, prvo permetrinom iz apoteke koji izgleda nije dobar,treba kupiti originalan permetrin a ne pravljen.Ivermektin je pomogao,koji mora da vam prepiše lekar.Mislika sam da cemo poludeti I dalje nisam sigurna da smo skroz izlečeni jer nam je to donelo dete tinejdzer a oni su poprilično neodgovorni, ne paze gde ostavljaju stvari .Problem je što to šire medjusobno a drugi roditelji možda ne izleče skroz decu pa vam ponovo vrate.Ivermektin smo pili prvu dozu ,nakon 14 dana drugu.Nadam se da je gotovo.


 3. Sugavica 24.03.2023

  Zdravo...mi koristimo benzilbenzoata losion...vec trece vece,receno nam je da se kupamo posle petog dana....mislim da cerkica ima i po glavi a glava se ne tretira nicim....mislim da ce biti bezuspesno.Napustamo prekosutra kucu na dve nedelje.Sve oprano,usisano...mene zanima da li je iko glavu tretirao necim?Mislim da je problem tu vecini i da se zato vraca....


 4. Sanja 19.03.2023

  Dirt road discussion na Telegramu. Takodje I Dirt road questions - komentari I razmena iskustva. Ako slusate snimljene emisije unazad godinu dana,svasta korisno cete saznati I o ovom problemu. Nazalost, ne znam da li neko kod nas primenjujem ovaj method s Ivermectinom 1,87%, pa onima koju ne mogu da slusaju na engleskom treba neko ko ce da prevodi. Samo


 5. Nebitno 08.03.2023

  Neko mi je preneo sugu doktori su rekli da je alergija davali su mi inekcije,lekove ali nista ne pomaze istrazio sam po netu i video da je suga kupio sam sumpornu mast 20% mazao sam je par dana sve je spalo medjutin svi iz kuce su dobili,mazali su mast otkuvavali stvari ... posle 10ak dana opet mi je se pojavilo sta da radim?


 6. Alex 02.03.2023

  Moja porodica se leči već od decembra prošle godine i nikako da se izlecimo. Sve smo probali ali bezuspešno. Poslednje savetovano od dermatologa da se mazu samo mesta na kojima ima plikova sa Permetrinom i da se kupamo svaka 3 dana I tako naredne tri nedelje .Prošlo je već skoro dve nedelje i i dalje postoje plikovi a bebi se pojavljuju novi. Očajna sam. Ne znam sta radim pogrešno. Ne znam da li pod "ne kupanje" podrazumevano da se ni ruke ne peru ili ? Moram li onda nositi rukavice tri dana bez skidanja? Molim vas pomozite mi. Jako sam zabrinuta jer je desetomesecna beba dva meseca pod terapijom i nista. Da li Plikovi ostaju i kada su grinje ubijene i da li je moguće da se pojavljuju novi ako je lecenje dobro sprovedeno? Hvala unapred. Srdačan pozdrav!


 7. Goran Valjevac 20.01.2023

  Još sam zaboravio da dodam , znači samo Permetrin krema pomaże 100 % kod lečenja Šuge . Bitno je 3 dana je mazati po celom telu i bez tuširanja. Posle toga tretmana ostaje povremeni svrab jel je koža iritirana i taj svrab može trajati do 6 nedelja, zato onda kožu tretirajte sa uljem od Lavande. Nemoj te misliti da je Šzgarac tu on posle 3 dana nestaje, jel ja sam išao u kliniku gde su pod mikroskopom ustanovili da je nestao. Puno Uspeha vam želim.


 8. Goran Valjevac 15.01.2023

  Od Avgusta 2022 do 03 Januara sam vodio borbu sa Šugom, probao sam sve kreme sve prirodne lekove , u Dezembru kada sam Kupio Kremu Permetrin posle 3 dana mazanja bez Tuširanja Šuga je nestala. Sreća da ovde u Nemačkoj postoji Permetrin. Uzmite i bićete Presrećni.


 9. Lola 03.11.2022

  Zdravo. Evo i ja da podelim pricu nasu pricu. Cerkica ce pocela sesati imala onako male crvene tackice,dr nam je rekla da je alergija,pila je aerijus ne pomaze,spricala neka sprej nista sve vise i vise su se pojavljivale i nocima nije mogla spavati. Onda sam je odvela kod dermatologa samo dok sam pricala rekla mi je sa je suga ja u soku u 21 veku suga ,ja bolesno cista ne verujem. Dala joj sumpor mast 15 posto da joj mazem 3 dana a cetvrti da se kupa, a nama svima u kuci 20 posto sumpora isto tri dana a cetvrti kupanje. U to vreme sam oprala mislim 50 masina akp ne i vise sve cisto sto sam mislila da se mora oprati sto nisam mogla prati u crne kese u garazi krevete sve u kesama oblozeni stolice fotelje sve i na kraju sve dezinfikovano i opeglano. I sve je proslo ok cerkici je proslo od prvog puta je ona prestala da se cese posle 7 dana je neku drugu kremu mazala i pila je aerijus jos 10 dana. I danas vidim posle dve nedelje da se pocela cesati opet i vidim po neku malo crvenu pikicu,uhvatila me panika dali nam se suga vratila ili je to normalno . Molim nekog za odg ata da radim poludecu?


 10. Marija 14.10.2022

  Lecenje traje previse dugo nista ne pomaze svrabovi su nesnosni.Na kraju Sam se okupala sa domestics I dalje isti. Pomozite.hvala


 11. Biljana 19.03.2022

  Dobila sam šugu,ne znam ni otkida ni kako. A inače sam prepedantna. Strasno me iritira, stvara nervozu i uvece kad legnem kreće svrab, takav da kao da mili nesto po meni i ne mogu da spavam. Postoji li nesto cime se ova odvratna bolest moze izleciti?


 12. Očajna 23.12.2021

  U Cupriji je trenutno pandemija šuge svima nama preporučuju istu terapiju sumporna krema sa nekim mesavinama koju jedino pravi apoteka Viva, nikom nista ne pomaže, mi dobili od rođake, ona dobila u školi jos dosta ljudi koje poznajem leče se bezuspešno tom kremom druga terapija kao da ne postoji. Pitam se kad ce ovo da prodje, vec mesecima se lecimo a svrab ne prolazi.


 13. Danielaa 12.12.2021

  imam veliki problem ,moja mama dobila sugu Evo vec skoro tri meseca bori se sa ta opaka boles svrbi je do neba bili smo kod tri doktora niko nije utvrdio bolest sve do pre dva dana kaj ja sam otisla sa slike u apoteci tada su mi rekli da je suga . Scabiens su mi rekli da uzme pa evo stavlq dva dana kaze da je puno pece kad se namacka a potom svrbi Molim.vas recite mi jel ce da bude bolje Hvala vam puno


 14. Jasna 13.08.2021

  Radim u Domu za stare honorarno. Pre dva meseca primetim neke crvene tackice koje... Kad, kad zasvrbe... Prvo su mi rekli buva, pa osip... Da bi danas na klinici za kožne i venericne bolesti ustanovila doktorka koja je inače pregledala mog sina od 7 god. Da je šuga. U Domu doktorka, sestra... Niko nije primetio kažu osip, pojela si nesto. Itd.... Niko se ne žali sem mene.... Dobila sam pemetrin i neko mleko za negu a dete sumpornu kremu.... Da li je moguće?


 15. 09.08.2021

  Ovo kod nas traje tri meseca i sumpor i permetrin korisceni i nista molim vas jel postoji jos nesto provereno


 16. sara 05.06.2021

  Dobar dan molim za savet djeca mi imaju ludacki svrab bili smo kod Dr koznog dala nam je Sumpornu mast pa didermal mast nije pomoglo opet smo bili kod koznog dala nam je tecno mleko sumporno rekla je da mazemo 3dana i da ih ne kupam te dane decu ceša Jos vise da li je to dobra reakcija ili???? Hvala unapred


 17. Dragan Nikolic 17.03.2021

  Vec dva meseca imamo problem sa sugom. Kuca je cista besprekorno. Upotrebljavamo sumpornu mast svake veceri sto nije od neke pomoci. Ves se odlaze u jednu vrecu plasticnu i pere se na svakih 7 dana bez kupanja posteljina ito.evo 2 meseca a problem je isti. Pitam sta trebamo da radimo da bi se spasili od ovih parazita. Probao sam i sa petrolejom gasom. Molim za savet unapred zahvalan.


 18. Zabrinuta mama 24.11.2020

  Moj sin je dobio sugu od drugarice sa kojom je sedeo u klupi! Ona je vec dve nedelje kuci,a mom sinu je krenulo pre dva dana prvo svrab a onda i crveni pecati! Molim vas recite mi koji je lek najefikasniji da mu mazem! Inace sam bolesnik za cistocu,sve mi je uvek pod konac!


 19. Mile Licanin 28.10.2020

  Ja dobio od kujice. Njoj otpada dlaka. Ala svrbi


 20. Ljila 15.10.2020

  Da li beba od 6meseci sme da maže sunpor po glavi i licu? Dobili smo porodično šugu


 21. Milica 26.03.2020

  Dete mi je dobilo tu odvratnu bolest probali smo sa benzyl benzoatom ali nista permetin kremu ne mozemo da nadjemo nigde molim vas pomozite neznam vise sta da radim mesec i po dana bez poboljsanja..


 22. Milena 09.01.2018

  Zdravo, interesuje me gde može da se kupi Permethrin krema u Jagodini? Ili postoji neka online apoteka gde mogu da naručim. Hvala.


 23. MERMEX 29.01.2015

  Pooz mozete li da mi pomazete imam šugu vec 2 ipo meseca i nikako da prodje koristim sumportnu mast 15% vec mesec dana i nista i kad ga koristim, nema svraba pola sata ili sat i posle toga opet i zanima me da li moze na licu da se dobija suga? :( a inace kuca mi je ko apoteka, a kod lekara su mi rekli da sam dobio od nekoga ko je imao to pre mene. Da li je to moguce?


 24. maki 11.09.2014

  Cao imam jedno pitanje za sve vas molim vas da mi pomognete. . Moja cerka je dobila sugu od macke, pa bih vas zamolila da mi neko kaze koju kremu ili bilo sta drugo treba da se kupi da bih je izlecila od suge. . Bila bih vam jako zahvalna ako bi mi neko odgovorio. .


 25. marijana 11.10.2012

  To je strasno i sramota jedna sta se u ovoj zemlji radi. Najbolji lek za scabies ili sugu, preporucen od strane sv. Zdravstvene organizacije je krema parmetrin 5% . Ona se namaze jednom i drzi na kozi 12 ili 24h i naravno posteljina i odeca se iskuvaju. I to je cela terapija. A ovde ko u srednjem veku u trecerazrednoj zemlji propisuju sumpor i benzil-benzoat koji garantovano iritiraju kozu i nisu ni priblizno efikasni kao parmetrin. Pri tome je upotreba parmetrina toliko bezbedna da mogu da ga koriste i male bebe posle 2-gog meseca starosti. Parmetrin 1% moze svuda da se nadje kao deciji lek za vaske, i lek kod pasa i macaka za buve. Parmetrin 0. 5% se koristi kao lek za biljne vasi. Ali parmetrin 5% za sugu u nasoj zemlji nije ragistrovan i nema ga.


 26. miladin 24.09.2012

  Da li je ovo suga?


 27. nikola 16.06.2011

  Mnogo ima medicinskih izraza koji su nama obicnim ljudima nerazumni.


 28. marijana 10.04.2011

  Zdravo svima
  Nedavno sam saznala da bolujem od ove odvratne i za mene sramne bolesti. Uvek sam vodila racuna o svojoj higijeni i kao takva, tesko mi je palo kad mi je lekar reko da me je neko zarazio sugom. Vec cetvrto vece za redom koristim sumpornu mast od 10% ali mi crvenilo ne prolazi.. Samo se svrab smanjio. Jako sam nervozna ovih dana, ne idem na posao, sramotame da kazem ljudima sta mi je. Joj ljudi...
  Sta da radim ako mi se ovo ne povuce skoro?


 29. Milos 23.03.2011

  Koliko suga traje, ja je imam 2ipo meseca i mazem se i pijem lekove i nista?


 30. Dajana 23.02.2011

  U mom mestu i okolnim mestima vlada scabies, ali niko ne zna odakle se dobija i to dobijaju i veoma postovane osobe u nasem mestu, tako da smo ubedjeni da nije zbog prljavstine, jer vodimo racuna o tome. . . Ja sam vec jednom imala i celu terapiju sam izdrzala i posle nedelju dana mi se pojavilo neko peckanje na kozi, smeta mi i garderoba koliko pecka. . . Da li to znaci da mi se scabies vratio?


 31. sugavi decko 15.12.2010

  Sumpor sine, sumpor. .


 32. nena 31.10.2010

  Mom detetu je doktorka konstantovala sugu ali on nema ovakve promene opisane ovde vec samo tackice koje ga svrbe pa nisam sigurna da li je to to. Molim vas da mi kazete kako je to izgledalo kod vas?


 33. vera kucurski 11.10.2010

  Svakodnevno se moj sin kupao najmanje dva do tri puta dnevno, ali odjednom se pozalio da ga je nesto ujelo i da strasno svrbi, kupovali smo razne preparate ali na kraju je zavrsio sa mnogobrojnim cirevima u predjelu prepona tako da je morao intervenisati hirurg. Svi smo upotrebljavali sumporne kreme, ali svrab se javlja vrlo cesto kao i osip, koliko to traje, sta je najefikasnije upotrebljavati samo mi nemojte reci kupanje, higijena i sl. Stan je kao apoteka. . . .


 34. edina 08.09.2010

  Ovaj parazit je stvarno opasan tesko se leci


 35. vladimir 15.08.2010

  Ja se lecim tek 5 dana ali nema boljitka, prepisali su mi benzil, ali me je uzasno peklo i nisam mazao 4 dana kako mi je dr rekao, zatim sam otisao kod veterinara i dao mi je neki lek koji sme samo jednom da se popije, garantuje 50% manji svrab za 7 dana, cekam sa nestrpljenjem, dika beograd


 36. Dejan 14.06.2010

  Ja sam dobio od nekoga ovo odvratno oboljenje, i izlecio sam se samo mazanjem sumporne masti od 15% . . .


 37. Fernanda 24.02.2010

  Triderm crem 2 puta dnevno 10 dana, na promjene aerius tbl 1 izjutra 10 dana posle 2 dana provodi se terapija za skabies na sledeći način: 3večeri zaredom sa bensilium bensoatom po uputu, dato pisano upustvo, treće jutro kupanje promjena veša i posteljnog rublja tretman istovremeno za sve u porodici


 38. zvonko 23.11.2009

  Sa sta da premazujem telo jer vec dva meseca me lece doktori ali ne pomaze mazao sam i didermal mast i neku belu tecnos i pio lekove ali ne pomaze. Pa bi vas molio da mi kazete sta da koristim da mi prodje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde