Pemhigus vegetans

Pemhigus vegetans je oblik pemphigusa kod koga se u dnu erozija javlja posebna eflorescencija (promena) – vegetatio (bujanje, proliferacija).

Uzrok nastanka

Uzrok je nepoznat, prema savremenim saznanjima svrstava se u autoimuna oboljenja. Autoimuni mehanizam mogu pokrenuti i neki lekovi (izonijazid, etambutol, rifampicin, fenilbutazon, penicilin, D - penicilamin, indometacin), izloženost ultraljubičastim i rendgenskim zracima, a može se istovremeno javiti i sa drugim autoimunim bolestima kao što su miastenia gravis, timom ili perniciozna anemija.

Klinička slika

Pemfigus inače spada u grupu vezikuloznih i buloznih dermatoza, bolesti kože kojima je primarna eflorescencija (promena na koži) vezikula (mehurić) ili bula (mehur).

Postoje dva osnovna oblika pemhigus vegetans - a:
  • pemphigus vegetans (tip Neumann)
  • pemphigus vegetans (tip Hallopeau)

Kod Neumann - ovog tipa vegetacije se javljaju na intertriginoznim mestima (delovi koji se taru i gde nastaju ojedi), a to su najčešće uglovi usana, pazušna, ingvinalna (prepone) i perianalna regija. Vegetacijama kod ovog oblika prethodi pojava vezikula ili bula.

U Hallopeau - ovom obliku pemphigusa promene su takođe lokalizovane u intertriginoznim regijama, ali njima ne prethode mehurići ispunjeni bistrim već gnojnim sadržajem (pustule).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, metode indirektne fluorescence, direktne imunoflorescence i histološkog nalaza.

Lečenje

Lokalno se primenjuje terapija s ciljem sprečavanja sekundarne infekcije i potpomaganja epitelizacije. U opštoj terapiji su najvažniji kortikosteroidi, početne doze su visoke a zatim se postepeno smanjuju. Kod teških oblika kortikosteroidi se kombinuju sa citostaticima. Uklanjanje vegetacija može se sprovesti primenom zračenja ili hirurški.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde