Pemphigus foliaceus

Pemphigus foliaceus je oblik pemphigusa koji se karakteriše jedva izraženom pojavom mehura, a dominira pojava opsežnih, vlažnih ljuskavih naslaga.

Uzrok nastanka

Uzrok je nepoznat, prema savremenim saznanjima svrstava se u autoimuna oboljenja. Autoimuni mehanizam mogu pokrenuti i neki lekovi (izonijazid, etambutol, rifampicin, fenilbutazon, penicilin, D - penicilamin, indometacin), izloženost ultraljubičastim i rendgenskim zracima.

Klinička slika

Mehurovi ukoliko se pojave, malo su izdignuti, a smešteni su obično na kapilicijumu (kosmati deo glave), na licu na prstima i krustama, koje usled delovanja bakterija imaju karakterističan, neugodan miris. Moguć je prelaz u eritrodermiju. Promene na sluzokožama (usta, konjunktiva) se mogu pojaviti, ali su znatno ređe nego kod vulgarnog pemfigusa. Vrlo ozbiljne komplikacije, naročito kod starijih osoba, mogu biti kaheksija usled gubitka plazme i proteina, poremećaj metabolizma elektrolita i sekundarna infekcija, koje uz pojave nuspojave sistemske terapije kortikosteroidima i imunosupresivima dovode do letalnog ishoda.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Terapija je ista kao kod drugih oblika pemfigusa. Lokalno se primenjuje terapija s ciljem sprečavanja sekundarne infekcije i potpomaganja epitelizacije. U opštoj terapiji su najvažniji kortikosteroidi, početne doze su visoke a zatim se postepeno smanjuju. Kod teških oblika kortikosteroidi se kombinuju sa citostaticima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde