Acrodermatitis papulosa eruptiva infantilis

Papulozni akrodermatitis male dece (syndroma Gianotti - Crosti) se karakteriše pojavom lihenoidnog osipa, generalizovanim uvećanjem limfnih čvorova i anikteričnim hepatitisom.

Uzrok nastanka

Smatra se da bolest predstavlja infekciju virusom B hepatitisa, ali nije poznato zašto deca na tu infekciju reaguju drugačije nego odrasli.

Klinička slika

Bolest se najčešće javlja kod dece između 2. i 6. godine života. Klinički se zapaža osip koji se javlja u jednom naletu, a koji se sastoji od eritematoznih, delom lihenoidnih papula koje ne svrbe. Papule ne konfluiraju, a lokalizovane su u predelu gornjih i donjih ekstremiteta, na glutealnoj regiji i na licu. Pojavi osipa (koji ne recidivira) mogu ali ne moraju da prethode prodromalni simptomi (glavobolja, povišena telesna temperatura). Zapaža se uvećanje regionalnih limfnih čvorova. Kao znak hepatitisa (anikteričnog, bez žutice) u serumu se mogu dokazati markeri na hepatitis B. Posle 3-5 nedelja promene regrediraju. Kod malog broja bolesnika može zaostati oštećenje jetre.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i laboratorijskih nalaza.

Lečenje

Za kožne promene je dovoljna lokalna, simptomatska antiinflamatorna terapija (tečni puder) i eventualno simptomatska opšta terapija.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. natasa mijatovic 12.06.2011

    Mogu samo reci da me je ova kozna bolest jako uplasila, odmah sam pomislila najgore. No medjutim saznala sam od mnogo dermatologa da to nije nista opasno po dete, samo je ruzno za okolinu. Moj sin ima dve godine i trenutno se lecimo od ove bolesti, ako se neko pita kako leciti, nama su rekli blagi rasvor hipermagana, posle toga naneti puder, a suvlja mesta tretirati nekom neutralnom kremom.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde