Fotoalergijski kontaktni dermatitis

Fotoalergijski kontaktni dermatitis spada u grupu fotoalergijskih dermatoza. Fotoalergijske dermatoze podrazumevaju promene na koži u nastanku kojih, osim svetlosti i senzibilizatora, učestvuju i imunološki mehanizmi.

Uzrok nastanka

Najčešći fotoalergeni, od kojih posle ekspozicije pretežno UVA  i manjim delom UVB zracima, dolazi do vezivanja sa proteinima kože kada nastaje kompletni antigen, jesu sulfonamidi, fenotiazin, i halogenizovani salicilalinidi.

Klinička slika

Promene kože se karakterišu slikom kontaktnog alergijskog dermatitisa na delovima kože koji su fotoeksponirani. U akutnoj fazi, promene se manifestuju u vidu eritema (crvenilo) i vezikula (mehurić), koji su praćeni osećajem pečenja i svraba. Na pokrivenim delovima kože nema ekcemskih žarišta. Ukoliko se ne utvrdi uzročni alergen, tok bolesti je hroničan sa hiperpigmentacijama i lihenifikacijom kože.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, epikutanih testova, testa eliminacije i ekspozicije.

Lečenje

Aplikuju se antiseptične obloge, kortikosteroidne kreme, po potrebi antibiotske masti. U hroničnim stanjima se aplikuju kortikosteroidne masti, preparati katrana obično u kombinaciji sa indeferentnim kremama. U opštoj terapiji ordiniraju se antihistaminici. Preporučuje se zaštitna odeća i primena krema sa visokim zaštitnim faktorom.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Radica 13.01.2009

    Hvala na konciznom i pristupačnom objašnjenju za veći krug čitalaca i pacijenata.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde