Prim. dr sci. med. Petar Bursać

Specijalista dermatovenerologije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Prim. dr sci. med. Petar Bursać, Specijalista dermatovenerologije

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 104

 1. Bele kvržice na penisu
  Pitanje broj: #144654

  U pubertetu su mi se na skrotumu, paralelno sa vitiligom na koži penisa, pojavile bele kvržice. Lekar mi je rekao da to nije opasno, zarazno i da se ne leči. Sada bih želeo da se rešim tih loptica. Zanima me da li su u piutanju tisonove žlezde (fordisova mesta) ili aterom. Takođe me zanima Vaša preporuka šta raditi po tom pitanju. Napomenuo bih da me ništa ne boli, niti postoji neki neprijatan miris. Šaljem vam sliku u prilogu. 

  Odgovoreno: 25. 02. 2016.
  • Prim. dr sci. med. Petar Bursać

   Poštovani,
   Pregledom fotografije jasno se uočavaju promene koje odgovaraju sebacealnim cistama tj nešto uvećanim lojnim žlezdama. Prema sadašnjoj veličini promena za sada ne bi trebalo preduzimati ništa, izuzev redovne higijene genitalnog predela.
   Konsultacija dermatologa u slučaju povećanja istih ili upalne reakcije.

   Prim dr Petar Bursać dermatovenerolog DZ "Jedro"
   Pozdrav

 1. Rast trepavica
  Pitanje broj: #143994

  Da li će iznova izrasti trepavice iz svakog folikula iz koga su iščupane? Ostala sam gotovo bez svih trepavica prilikom "skidanja" nadograđenih trepavica, jer sam ih iščupala. 

  Odgovoreno: 01. 02. 2016.
  • Prim. dr sci. med. Petar Bursać

   Poštovana,
   Morali biste se javiti na pregled kako bi se videla očuvanost folikula nakon čega se može odgovoriti na Vaše pitanje.

   Prim dr Petar Bursać dermatovenerolog, dom zdravlja "Jedro"
   Pozdrav

 1. Lečenje bubuljica
  Pitanje broj: #144007

  Koristim roaccutan za lečenje bubuljica. Propisano mi je 50mg dnevno tj. 1mg po kg. Lek treba da pijem tačno 5 meseci i 2 nedelje. Sada sam u 4. mesecu i 7. danu, a kod mene idalje nema poboljšanja. Bubuljice idalje izlaze. Da li da prestajem da pijem terapiju? Da li je moguće da lek ne deluje na mene? 

  Odgovoreno: 01. 02. 2016.
  • Prim. dr sci. med. Petar Bursać

   Poštovani,
   Morate se obratiti Vašem dermatologu za dogovor o daljem postupku ukoliko do sada nema efekta terapije roaccutanom.
   Pozdrav

 1. Crveni pečati po koži
  Pitanje broj: #144019

  Moj momak se bavi rvanjem i većina momaka u njegovom klubu su dobili crvene okrugle pečate po koži, praćene svrabom. Bakterijski nalaz je pokazao da je neko gljivično oboljenje, najbliže zoonozi. Svima se povuklo korišćenjem 2% canestena ili triderm masti. Meni se pojavilo na čelu. Mazala sam canesten ali sam prestala zbog jakog crvenila. Triderm isto nije ublažio svrab. Dermatolog mi je prepisao kansen kremu 1% i kapsule kanazol 100mg. Koristim to već dva dana, svrab je nestao ali ovi pečati se ne smanjuju. Nikada do sada nisam imala ništa poput ovoga, kao ni bilo ko u mojoj porodici. Da li imate predlog za terapiju ili savet za pregled?

  Odgovoreno: 01. 02. 2016.
  • Prim. dr sci. med. Petar Bursać

   Poštovana,
   U rvačkom sportu su često prisutne gljivične infekcije obzirom na kontakte koje rvači imaju. U vašem slučaju, prema fotografiji koju ste poslali, se takođe radi o gljivičnom oboljenju za koje ste dobili adekvatnu terapiju. Neophodno  je sačekati efekat terapije koji ne može nastupiti za 2 - 3 dana kako navodite da koristite terapiju.
   Pozdrav

 1. Herpes zoster infekcija
  Pitanje broj: #144025

  Moj sin ima 23 godine. Ima herpes zoster. Manifestuje se kao crvenilo sa plikovima na leđima i u predelu pojasa. Šta  je najbolje od terapije? Bio je kod infektologa i prepisao mu je Aciklovir, Beviplex, vitamin C, Protektin, Brufen i Enbecin.

  Odgovoreno: 01. 02. 2016.
  • Prim. dr sci. med. Petar Bursać

   Poštovani,
   Lečenje herpes zostera zahteva primenu lekova koje je vaš sin dobio i to dosta visoke doze aciklovira koji se uzima 5x4 tbl dnevno, pet do sedam dana. Ostali lekovi su samo simptomatska terapija. Tako da je vaš sin adekvatno pokriven medikamentima.

   Prim dr Petar Bursać, dermatovenerolog doma zdravlja "Jedro"
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 104 pitanja
Zakažite pregled kod Prim. dr sci. med. Petar Bursać