Herpes zoster - simptomi i lečenje

Herpes zoster je posledica ponovne aktivacije varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni plikovi. Kad se čovek prvi put inficira tim virusom, nastaju varičele (ovčije boginje ili vodene kozice ), što se uglavnom dešava u detinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa kod osoba koje su prebolele varičelu. Manifestuje se u obliku grupisanih plikova na koži koji se protežu uzdužno, prateći  spinalne nerve. Ceo proces može da bude popraćen povećajem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini.

To je bolest koja se javlja, uglavnom, kod odraslih osoba, a kod dece samo u izuzetnim okolnostima. Najčešće se javlja u starosnoj dobi između 60 i 70 godine. Češće se dešava kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti, nekih malignih bolesti, te kod onih sa oslabljenim imunitetom.

Bolest obično zahvata područje trupa, ali se može pojaviti (ređe) na licu, vratu i donjim delovima tela. Mogu se javiti i manifestacije u usnoj šupljini, takođe ograničene na jednu polovinu usta ili jezika.

Ovo je infekcija za koju je tipično to da počinje opštim osećajem slabosti koje je praćeno blago povišenom temperaturom te peckanjem i bolovima na jednoj strani tela. Za nekoliko dana, na istom delu tela, uzduž zahvaćenog nerva, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tečnošću ispunjeni plikovi. Obično se javljaju na prsima, stomaku, leđima ili licu, ali može biti zahvaćen i vrat, udovi ili donji deo leđa.

Zahvaćeno područje može biti veoma bolno, osetljivo uz pojavu svraba. Posle nedelju do dve dana, plikovi prolaze i stvaraju se kraste, ali se dešava da bolovi i dalje budu prisutni. Ako intenzivna bol traje i posle promena na koži, reč je o postherpetičnoj neuralgiji. Ona može da traje mesecima, čak i godinama, posebno kod starijih ljudi.

Koji su simptomi bolesti?

Blago povišena temperatura, iscrpljenost, umor, osećaj peckanja, bockanja i svrab po telu. Na koži se vidi ograničeno crvenilo, na tom delu se vide plikovi koji su raspoređeni u grupe ili dugačke pruge, a ispunjeni su bistrom tečnošću.

Promene su obično lokalizirane jednostrano, iako se mogu pojaviti i na obe strane tela (zoster duplex). Registruje se intenzivan, probadajući bol koji može biti stalan ili povremen.

Ako je zahvaćen deo u području nerva trigeminus moguće su komplikacije u obliku konjunktivitisa i oštećenja rožnjače (zoster ophtalmicus), dok zoster u području ušnog nerva može da ošteti ušni živac.

Od komplikacija može se javiti delimična ili potpuna paraliza ličnog živca. Ako je zahvaćen stomak, bolovi mogu biti izuzetno jaki.

Kako se leči?

herpes-zoster-okoPomažu preparati vitamina B grupe (B1, B6 i B12) koje treba piti desetak dana.

Ako se na koži dogodi superinfekcija bakterijama, primenjuju se antibiotici.

Kod težih bolova pomažu analgetici.

Kod zoster oftalmikusa (kad je zahvaćeno oko), potrebna je redovna oftalmološka kontrola.

Kod lokalnog lečenja, primenjuje se virostatik u obliku masti ili kreme.

Upozorenje! Vodite računa da obolela koža uvek bude čista i suva. Nemojte se češati ni probijati plikove. Nosite udobnu odeću od prirodnih materijala.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa herpes zosterom.
Članak je urađen u saradnji sa portalom www.zdravlje.hr

 


Podeli tekst:

Dr Tatjana Nemeth Blažić je epidemiolog iz Zagreba. Zaposlena je u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Ljiljana Ivanovic 11.01.2023

  Imala sam pemfigus vulgaris i sad sam u remisiji god.dana.U medjuvremenu dobila sam i herpes zoster pa sam u strahu da mi ne pokrene ponovo pv.Inace herpes mije sa leve strane struka i deo ledja.Jako boli isvrbi i prosto ne mogu da funcionisem.Jos mi je crvenilo po kozi.Cime da mazem telo i sebi pojacam snagu jer sam i iscrpljena.Inace cuvam unuke i strahujem da se ne razbole.Jedno je prelezalo varicelu a drugo nije.Kolika je inkubacija? Hvala unapred !


 2. Gabrijela 03.05.2022

  Da li neko zna lek za herpes? Imam bolove 6 meseci u stomaku ako neko nesto zna treba mi pomoc 069 1090609


 3. Maria Gomez 21.10.2020

  Pozdrav svima! Posljednje 3 godine živim s genitalnim herpes virusom, dr. Ogala me upravo izliječio svojim biljnim lijekom. Drago mi je i sada živim sretan život. za one koji imaju isti problem ili bilo koju spolno prenosivu bolest trebaju nazvati dr. Ogala putem WhatsAppa +2348 05239 4128.


 4. Zorica 29.11.2012

  Da li neko zna je li herpes zoster infektivan i u kom periodu? 


 5. Allomanny 11.04.2011

  Pročitajte ceo tekst prilično dobro.


 6. Jelena 06.04.2010

  Ja sam imala herpes zoster na stomaku sa leve strane ispod grudnog koša veličine 5 cm pre oko 8 meseci. Da li postoji šansa sa mi se vrati? Jer od kad sam ga imala osećam na tom mestu blaga presecanja ponekad, ali nema ništa sa spoljašnje strane. Da li postoji šansa da ima nešto sa unutrašnje strane


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde