Oboljenja oka uzrokovana herpesom

Herpes simpleks keratitis je daleko najčešći virusni keratitis. Kako se radi o neurotropnom virusu jedan od osnovnih simptoma je smanjena ili ugašena osetljivost rožnjače. Druga karakteristična odlika svih oblika je izrazita sklonost recidivima što naročito pogoršava ishod oboljenja i otežava lečenje.

Površni ulcerozni herpetički keratitis najčešće ima oblik grančice (keratitis dendritica). Ulkus je plitak, zahvata epitel rožnjače, a zapaljenska reakcija dužice minimalna ili odsutna. Sklonost ka samoizlečenju ali i recidivima vrlo je izražena. Ukoliko dendritički keratitis duže traje ili često recidivira, ulceracija postaje dublja i gubi svoj izgled grančice. Ivice su sada jače infiltrovane a oblik ulceracije raznolik. Tako postoji keratitis geographica koji oblikom podseća na geografsku kartu, keratitis stellata jer ima zvezdast oblik. Ove teže forme ulceroznog herpetičkog kertitisa obavezno ostavljaju ožiljke.

Simptomi su u početku bolesti vrlo često slični konjuktivitisu: preosetljivost oka na svetlo (fotofobija), crvenilo konjunktive i osećaj nelagodnosti u oku, da bi kasnije i u težim slučajevima napredovali do jakog bola, gubitka vida i prisustva gnoja u prednoj očnoj komori (hipopion).

Upala može da ošteti rožnjaču što dovodi do oštećenja vida. Takođe može doći i do pucanja rožnjače što dovodi do endoftalmitisa (upale u oku) koji može rezultovati gubitkom čitavog oka. Ipak, u većini slučajeva bolest se uspešno leči bez ikakvih posledica za vid.

Keratokonjuktivitis - čest je uzrok kornealnog slepila. Počinje naglo sa pojavom bola, zamućenjem vida, hemozama, konjunktivitisom i karakterističnim lezijama na rožnjači.

Horioretinitis (zapaljenje sudovnjače i mrežnjače) - javlja se kod novorođenčadi i HIV pozitivnih pacijenata, obično kao manifestacije diseminovane (raširene) infekcije.  Promene traju oko 2 - 3 nedelje i najčešće prolaze bez sekvela.

Put prenošenja

Herpes simpleks virusi (HSV) su rasprostranjeni po čitavom svetu. Rezervoar infekcije je čovek. HSV se prenosi direktnim kontaktom sa aktivnim lezijama ili sa asimptomatskim kliconošom, pri čemu je prenošenje češće sa aktivnih lezija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, klničke slike, oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje je nespecifično, pored antibiotskih masti i toplih suvih obloga neophodno je uvek primenjivati i midriatike, a nekada i kortiokosteroide. Od virustatskih masti najefikasniji je aciklovir.

Zakažite pregled kod oftalmologa:

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ljubisa 12.06.2023

  Imao sam keretitis na levom oku 3 puta od 2020. godine, medjutim krajem prosle i pocetkom ove mi se do sada vec 5 ili 6 puta vratio ali na desnom oku. Aciklovir mast 5x dnevno, aciklovir tablete 5x2 u toku 24h pio sam 3 nedelje, Hrolamfenikol uljane kapi plus Hylo-Care 6x1 ... Za imunitet pijem ecomer tablete, kao i set vitamina nekih plus sam korigovao ishranu... Bojim se da mi se ne vrati opet, vise mi je psihicko opterecenje kad god legnem u krevet imam strah da cu se probuditi sa crvenim okom i sa bolom... Koliko god da se cuvam uvek mi se vrati... ne znam sta to moze da bude


 2. dubravka 04.02.2013

  Već mjesec dana liječim herpes simpex na oku ali ni malo poboljšanja mydracilom tobrex kapimaq te virolex mast i bepanthol što još mogu poduzeti leca mi je zamucena oko krvavo nadrazeno smeta svjetlost


 3. paranos dragan 13.11.2011

  Molim za odgovor nedavno sam imao jaku upalu oka keratitis herpetica geographika recidivans os pa mi je ostao zamucen vid na lijevom oku. Vod 1, 0 vos 0, 8. Da li postoji mogucnost vracanja cistog vida laserom i koliko kosta operacija
  Unaprijed hvala


 4. maja 21.11.2009

  Ja imam keretitis koji se stalno obnavlja, stavljam oftamol i vestacke suze. Terapija deluje ali kad prestanem sa njom opet se pojavljuje to traje godinu dana. Pitam vas da li ce to nekad prestati i da li upotrebom ovih lekova mogu da ostetim vid i sta su to kortikosteroidi


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde