Faringokonjunktivalna groznica

Faringokonjunktivalna groznica se javlja na očima u vidu akutnog folikularnog konjunktivitisa koji se češće viđa kod dece nego kod odraslih, a naziv potiče otuda što pored konjunktivitisa postoji i faringitis praćen febrilnim stanjem (groznicom).

Uzrok nastanka

Bolest izazivaju izvesni tipovi adenovirusa. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom. Bolest može da se javi u vidu epidemije (npr. u dečijim domovima).

Klinička slika

Klinička slika se odlikuje naglim početkom posle inkubacije od 2 do 7 dana. Bolest se češće javlja na jednom oku. Konjunktiva (vežnjača) je crvena i pretežno u prelaznim borama gusto posuta folikulima. Na rožnjači retko ima površnih epitelnih lezija. Preaurikularna limfna žlezda je otečena uz to obično postoji i akutni faringitis, visoka temperatura, a ponekad se viđa i atipična pneumonija i meningizam. Bolest traje nekoliko dana i spontano prolazi ne ostavljajući posledice. Prognoza je dobra, iako prvih dana stanje izgleda veoma zabrinjavajuće.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, oftalmološkog pregleda. U razmazu epitela vežnjače se nalaze mononuklearne ćelije.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde