Kseroza vežnjače

Kseroza vežnjače (xerosis conjunctivae) predstavlja sušenje epitela vežnjače.

Uzrok nastanka

Postoje dva oblika u odnosu na uzrok nastanka. Kod prvog oblika se radi o hipovitaminozi A (nedostatak vitamina A). Kod drugog oblika radi se o ožiljnoj obliteraciji izvodnih kanala suznih žlezda zbog jačeg ožiljavanja vežnjače (trahom, pemfigus, hemijske povrede i dr).

Klinička slika

Kserotične promene kod avitaminoze su u lakšim slučajevima u vidu mutnih suvih trouglastih ostrva uz limb rožnjače na vežnjači očne jabučice u predelu otvora očnih kapaka, koja izgledaju kao pokrivena penom (Bitotove mrlje). Kod težih slučajeva, može da dođe i do keratomalacije na rožnjači i gubitka vida. Hemeralopija ( otežana adaptacija u sumraku) prati ove promene. Kserotične promene zbog ožiljaka u težim slučajevima su takve da su čitava vežnjača i rožnjača suve, zamućene i neprovidne zbog keratinizacije površnih slojeva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje prvog oblika se uspešno sprovodi vitaminom A. Lečenje drugog oblika ne daje rezultate, sem retkih transplantacija izvodnog kanala Stenonovog kanala u konjunktivalnu vrećicu, kada sekret parotidne pljuvačne žlezde treba da zameni suze.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde