Herpes simplex

Klinička slika

 
Akutni herpetični gingivostomatitis i faringitis- najčešća klinička manifestacija prve epizode HSV 1 i prvenstveno se javlja kod dece i adolescenata. Inkubacija iznosi 2-12 dana a sama bolest 2-3 nedelje. Počinje naglo sa groznicom, temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima, bolom u predelu usne šupljine i uvećanjem vratnih limfnih žlezdi. Istovremeno se javljaju vezikulozne (plikovi) promene na tvrdom i mekom nepcu, sluzokoži obraza, desnima, jeziku i podu usne duplje. Promene se mogu proširiti i na usne i lice. Vezikulozne promene brzo prelaze u plitke ulceracije koje pri dodiru krvare i praćene su veoma intezivnim bolom. Kod imunosupresivnih pacijenata, uključujući i one sa sidom može da dođe do teškog zapaljenja mukoze.

Keratokonjuktivitis-čest je uzrok kornealnog slepila. Počinje naglo sa pojavom bola, zamućenjem vida, hemozama, konjunktivitisom i karakterističnim lezijama na rožnjači.

Horioretinitis (zapaljenje sudovnjače i mrežnjače)-javlja se kod novorođenčadi i HIV pozitivnih pacijenata, obično kao manifestacije diseminovane (raširene) infekcije.  Promene traju oko 2-3 nedelje i najčešće prolaze bez sekvela.

Kožni herpes-najčešće se javlja na donjoj usni, mada se promene mogu proširiti i na nos, obraze, uši, vrat, grudni koš i šake. Na mestu gde će se javiti erupcija vezikuloznih promena javljaju se prodromalni simptomi u vidu svraba ili bola. Promene se povlače tokom 8-10 dana.

Kod imunokompromitovanih osoba promene zahvataju i sluzokožu. Herpetični panaricijum (prišt na prstu) karakteriše nagao početak sa otokom, crvenilom i bolnom osetljivošću zahvaćenog prsta a nastaje nakon direktne inokulacije.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, struganjem baze lezije i citološkim nalazom, izolacije virusa, serološkim metoda ( ELISA, indirektna imunoflorescenca, PCR).

Lečenje


Promene se peru blagim dezinficijensima, blagim rastvorom kalijumpermanganata, rastvorom borne kiseline. Za lečenje HSV infekcije lek izbora je aciklovir a indikacije za lečenje su simptomatski oblici primarnih i rekurentnih infekcija.

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. NATASA 17.05.2010

    Imam herpes na uhu, pa me zanima koliko opasno moze da bude, posto imam jak bol u usima i herpes se siri? Doktor mi je dao aciklovir, i mast i tablete, a i primam injekcije b vitamina


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde