Erizipeloid

Uzrok nastanka


Uzročnik je Erysipelothrix rhusiopathiae, veoma je proširen u prirodi i nalazi se svuda gde su raspadni produkti živih materija (organske supstance). Njime se mogu inficirati mnoge vrste životinja (svinje, goveda, ovce, golubovi, živina), a često se nalazi u sluzi na površini riba i u školjkama. Najvažniji izvor zaraze su obolele svinje, svinjsko meso ili zdrave kliconoše, ribe i školjke, odnosno njihova inficirana sluz. Na našim prostorima to je najčešće bolest seljaka, domaćica, mesara i veterinara.

Klinička slika


Inkubacija iznosi 1-4 dana. Najčešća manifestacija bolesti je lokalizovani kožni oblik, tzv. Rosenbachov erizipeloid. Obično nastaje nakon povrede, na prstu ruke ili šaci, i počinje svrabom, pečenjem i laganim bolom. Na mestu ulaska uzročnika stvara se mala oštro ograničena mrlja plavičasto-crvenkasta na početku, a onda počinje da bledi u sredini. Crvenilo i otok se šire, ili se u okolini primarnog žarišta stvaraju druga eritematozna žarišta koja međusobno konfluiraju. Prst ili šaka oteknu, a zglobovi prstiju se ukoče. Ovo je praćeno upalom regionalnih limfnih sudova i limfnih žlezdi.Opšti simptomi su diskretno izraženi kao povišena temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima.

Retko se javlja urtikarijalni oblik sa generalizovanom ospom crveno-lividne boje uzdignutih rubova urtikarijalnog tipa koju prati izražen infektivni sindrom.

Na zahvaćenoj koži nikada nema gnojenja. Bolest obično traje 2-3 nedelje i duže a javljaju se i recidivi.

Znatno ređe se javlja artritični oblik. Zahvaćeni su zglobovi prstiju šake, ređe kolena i lakatni zglob. Bolest počinje otokom i bolom u zglobovima. Zglobovi su natečeni, crveni, otežano pokretni. Artrtis se javlja u blizini primarnog ulaska erizipelotriksa.

Može se javiti i septični oblik sa endokarditisom, koji se nadovezuje na kožnu formu, obično nakon 2-3 dana. Praćen je temperaturom, egzantemom po koži ili petehijalnom ospom.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, objektivnog nalaza, a potvrđuje se izolacijom uzročnika iz kože ili krvi kod septičnog oblika.

Lečenje


Leči se penicilinom u visokim dozama ili eritromicinom. Lokalna terapija sa oblogama borne kiseline je korisna ali ne i neophodna.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde