Sifilis

Uzrok nastanka


Uzročnik bolesti je spiroheta, Treponema pallidum. Infekcija je posledica inokulacije u kožu ili sluzokožu,što je olakšano postojanjem lezija koje ne moraju biti vidljive golim okom. Najčešći način infekcije je direktan i to polnim putem. Indirektna infekcija preko predmeta je moguća ali retka.

Klinička slika


Primarni stadijum-period od infekcije do pojave prvih znakova sekundarizma. Inkubacija je oko tri nedelje. Posle inkubacije na mestu inokulacije javlja se primarni afekt, najčešće na genitalijama. Kod muškaraca to je glans i corona glansa penisa, unutrašnji list prepucijuma, kod žena velike i male usne, sluzokoža grlića materice. Počinje pločastom, infiltrovanom promenom crvene boje, posle dan dva sledi pojava udubljenja sa ulceracijom koja se produbljuje, okruglog oblika, 0.5-1 cm. Promena se naziva ulcus durum, ima zadebljane ivice, glatko dno, sjajnog i slaninastog izgleda, perzistira kraće ili duže vreme posle čega ostaje ožiljak. Oko nedelju dana posle pojave ulcus duruma nastaju promene na regionalnim limfnim žlezdama, ispoljavaju se skleradenitisom, obolele limfne žlezde su uvećane, čvrste, pojedinačne, bezbolne. Moguć je osećaj opšte slabosti, nesanica, bolovi u mišićima i zglobovima.

Sekundarni stadijum-nastaje diseminacijom treponema putem krvi i može potrajati 2-5 godina.Najčešće su kožne promene u vidu makuloznog egzantema (roseola syphilitica), promene su okruglog oblika, zagasito ljubičaste boje, pojedinačne, na bočnim stranama grudnog koša, trbuha, ekstremitetima. Čest je i nalaz psorijatičnih plaža, piodermije, lihena, reverzibilno ispadanje kose difuzno ili na pojedinim plažama. Promene se javljaju i na sluzokožama usne šupjline, desnima, jeziku, krajnicima. Bolesnici su često sa povišenom temperaturom, promukli, mogu imati smetnje pri gutanju.

Syphilis latens-amanifestno stanje koje se može dokazati jedino serodijagnostičkim metodama.

Tercijarni stadijum-može se razviti posle 5 i više godina od infekcije. Karakteriše se destruktivnim promenama na koži, sluzokožama i visceralnim organima. Gume su veći čvorasti infiltrati u dubljim delovima kože ili kostima odakle se šire prema površini i srastaju sa kožom. Nastaje destrukcija, pa perforacija, ističe lepljiv, gumozan sadržaj, a zaostaju ulceracije.

Od visceralnih promena značajne su kardiovaskularne (aneurizma aorte) i promene na centralnom nervnom sistemu (neurosifilis u vidu cerebrovaskularnih i meningelnih poremećaja, spastične paraplegije, tabes dorsalisa, progresivnom paralizom sa teškim neurološkim i intelektualnim propadanjem).

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokaza treponeme u promenama i pozitivnog nalaza seroloških reakcija na sifilis.

Lečenje


Primenjuje se penicilin, a kod postojanja alergije, eritromicin, tetracilini. Kliničke manifestacije iščezavaju brzo posle započinjanja antisifilisnog lečenja. Bolesnik prestaje da bude zarazan već nakon 2-3 dana.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde