Herpes zoster

Herpes zoster nastaje zbog reaktivacije Varicella-zoster virusne infekcije. Karakteriše ga unilateralna erupcija vezikula(ospe) u području jednog dermatoma, uz pratnju snažnog lokalnog bola.

Uzrok nastanka

Uzročnik je Varicella-zoster virus (VZV) iz familije Herpes virusa. Bolest se javlja sporadično i nema sezonski karakter javljanja. Predisponirajući faktor za nastanak herpes zostera su: starija životna dob, HIV infekcija, maligna oboljenja, imunosupresivna terapija, težak psihički ili fizički napor. Iako svaki herpes zoster kod mlađih ljudi ne ukazuje na HIV infekciju, preporuka je da se osobama mlađim od 50 godina sa herpes zosterom uradi serološki skrining na anti HIV. 
 

 

Klinička slika

Bolest počinje svrabom i bolom u predelu zahvaćenog dermatoma. Bol je najraniji simptom i može da nastane 24-48h pre pojave promena na koži. Javlja se u vidu pečenja, stezanja, oštrog probadajućeg bola ili čupanja i stalno je prisutan. Simptomi opšte infekcije kao temperatura i poremećeno opšte stanje retko su prisutni.

Prvo se javlja crvenilo, zatim makulopapulozne promene koje brzo prelaze u vezikule i posle upupčavanja one prelaze u kruste. Promene su uvek jednostrane. Kod imunodeficijentnih pacijenata ( onih sa HIV infekcijom, sa malignim bolestima) klinički simptomi su teži. Najčešća lokalizacija promena je na trupu-duž interkostalnih (među rebarnih) nerava, cervikalna, lumbalna i sakralna, a ređe u predelu genitalija  i perianalno. 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se klinički na osnovu izgleda i rasporeda lezija, a potvrđuje se serološki ELISA testom i izolacijom virusa u kulturi tkiva. 
 

 

Lečenje

Kauzalna terapija je terapija aciklovirom, a simptomatska terapija podrazumeva primenu analgetika, a lokalno se može aplikovati talk.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. .arija 07.02.2024

  Na ruci imak mao ijed insekta da me svrbi i boli i da se po sredini otvorilo kaoranica 5 peti dan neprolazi mažem kako je rekla dr sa gentamicin ali i dalje se ne smanjuje i ostr bol se javlja. Kako cu dalje?


 2. Lejla 14.12.2023

  Poštovani, prvi put sam u ovom Vašem tekstu pročitala da hz se dovodi u vezu sa hiv i malignim oboljenjima. Niko od liječnika mi nije to pomenuo a sve pretrage tražene sam uradila. HZ već pet godina trpim od prve pojave praćene strahovitim bolovima/desna plecka i probio je ispod desne dojke. Uvijek boli podmuklo, a unazad desetak dana činilo se kao da će ponovo eskalirati nakon terapija za pritisak i masnoće. Sada se pitam trebam li provesti i analizu na hiv?


 3. Miroslava Serdar 21.07.2023

  Poštovani, punih 10 godina moj suprug posle izlečenog herpes zostera ima bolove ispod kože, ne može da se ispravi, nervni završeci uzrokuju užasne bolove. Pije Liriku 150 mg dva puta dnevno. Možete li mu pomoći?


 4. Sandraf 15.12.2021

  Pre dva meseca su mi izasle kao neke izrasline u predelu stidnih usana,posle ciklusa sam otisla kod ginekologa koji mi je saopstio da imam vaginalni herpes,odnose sam imala sa zastitom i verovatno od stresa i pada imuniteta mi je izbio...dobila sam aciklovid tablete 5*2 tablete dnevno pet dana i mast aciklovid,nakon prvog Kazanja bol,peckanje i svrab su nestali ali se nista ne privlaci,ne stvara se krasta,malo su se smanjile izrasline,plihovi kako vec pa me interesuje s5a dalje da li je proces lečenja dugotrajan i kakva je situacija sa seksualnim odnosima,da li kondomi mogu da ublaže prenos herpesa na partnera


 5. Gordana 15.11.2021

  Cesto mi se javljaju bolni plikovi na pocetku nosnih otvora i traju duze vreme.Koristim Aciklovir mast ali mi ne pomaze.


 6. Gordana 15.11.2021

  Cesto mi se javljaju bolni plikovi na pocetku nosnih otvora i traju duze vreme.Koristim Aciklovir mast ali mi ne pomaze.


 7. milka mandic 19.01.2021

  Imam 70 god.Od pre 20 dana bolovi oko desne lopatice izrazenije tokom noci,sa svrabom,bez promena na kozi.Lab.nalazi:Varicella zoster IgM /nereaktivan/..IgG ; vise od 1500..Normalni; se,ks,crp..IgM za Covid 19.Da li je kasno za anivirusnu terapiju


 8. Branka 27.05.2012

  Ne baš komentar, pre bih molila vas za komentar, pre dva dana sam primetila crvenilo i plihice na leđima, rekli su mi da je zoster, počela sam da koristim Aciklovir mast, međutim ja nemam nikakav drugi simptom, poput svraba, bola, peckanja, ili šta drugo. Molim vas ako neko ima slično iskustvo da mi se javi.
  Srdačan pozdrav. Branka


 9. ivana 12.08.2010

  Majka mi ima jaki bolki na ednata raka, ima crvenilo i plikovi. Pocnalo da se siri i vo vratot. 10 dena ima nevideno jaki bolki, doktorite i dale nekoja pudra da se macka i prima inekcii. Nema nikakvo podobruvanje. Na vozrast e od 54god. Doktorite i utvrdile deka ja ima bolesta herpes zoster. Pa ve molam da mi odgovoreite kakva terapija da prima i za kolku vreme ke i se ublazat bolkite?. Fala vi mnogu!!!


 10. miroslav 19.05.2010

  Ne znam kako da se izjasnim ali ja imam na savim nezgodno mesto to jest izmedju testisa i guzova mnogo svrbi i pece stipa i non stop se znojim na ta mesta gde je to nastalo ja bih vas zamolio da me uputite kako ja to da izlecim


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde