Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79964)

  1. Molim vas da mi objasnite sta je to poremecaj limfne drenaze i kako se leci.Da li oticanje nogu,kao i edem mozdanog tkiva mogu biti posledica ovog poremecaja.Hvala

    Odgovoreno: 17. 04. 2007.

    • Molim vas da ovo pitanje postavite dermatologu jer to spada u domen dermatologije i medicinske kozmetike Otoci ngu su najcesce posledica prosirenih vena, bolesti srca ili bolesti bubrega. Poremecaj limfne drenaze nije uzrok otoka mozga. Puno pozdrava Dr Marjanovic

  1. Dragi doktore,interesuje me sta znace oznake MCH,MCHC a posebno RDW posto mi je u nalazu jezivo podvucen kao visoko iznad normale 17.6 a tekstovi o "eritrocitnim konstantama" su mi daleko od razumljivih!Kucna prijateljica kaze da ovakva vrednost RDW-a(sta god da je RDW) nije zabrinjavajuca.Da li je stavrno tako?Inace MCH i MCHC su nesto umanjeni 26.3 i 308.Takodje WBC i LYM nesto uvecani 10.9 i 4.1(leukociti i limfociti zar ne :)?).Sve ostalo je u redu.Dakle,da li je ovo zabrinjavajuce i da li bi trebalo mozda opet da proverim krv,mozda neke detaljnije analize?!?Imam 21 godinu,pa..i ne mogu da kazem da vodim bas zdrav zivot.Patim jedino od ekcema i migrene.. hvala

    Odgovoreno: 17. 04. 2007.
    • Vas kucna prijateljica je u pravu, taj RDW je matematica kalkulacija odstupanja velicine pojedinih krvnih celija od njihove prosecne dimenzije. Prema tome, govori da li imate sve eritrocite podjednake velicine ili su neki i sitniji odnosno krupniji od proseka. To samo po sebi ne znaci mnogo i vida se u svakoj krvnoj slici. MCH i MCHC takodje izolovano ne znace mnogo. Kada su njihove snizene vrednosti udruzene sa niskim HCT i HGB i ER (RBC) to znaci da vam fali malo gvozdja i preporucujem vam u tom slucaju da uradite analizu na serumsko gvozdje i serumski feritin. Ako su te vrednosti takodje niske, vama definitivno treba uzimanje multivitaminskih preparata bogatih gvozdjem. Limfociti i leukociti mogu biti granicno uvecani i u prehladi i kada su kvarni zubi i kada je organizam premoren ....itd.....itd... i u celini ukoliko nema nekih drugih tegoba savetovao bih vam da se ispavate, odmorite 3-4 dana i da te analize ponovite. Naravno ponekad se granicna leukocitoza vidja i u fazi pogorsanja egzema. Ostajem Vam na raspologanju za dalje kontakte Puno pozdrava Dr Marjanovic

  1. Posle operacije zucne kese i slezene vec duzi period imam uvecanu vrednost trombocita na 600 i hemoglobina na 500 sta da radim?

    Odgovoreno: 02. 04. 2007.
    • Postovani, Povisene vrednosti trombocita nakon obavljene operacije na slezini su normalna pojava koja vas nipocemu ne ugrozava. Nema nikakve opasnosti po vas zivot ni potrebe za bilo kakvom posebnom terapijom. Sto se tice vrednosti hemoglobina, imam utisak da nesto nije dobro interpretirano ili je rec o zabuni ili ukoliko je rezultat sa automatskog brojaca priprema i citanje uzorka krvi nisu adekvtani iz mnogih razloga ...... , jer ovakve vrednosti hemoglobina ne postoje.
      Puno pozdrava
      Goran

  1. da li krvna grupa i koja moze uticati na rizik pri abortusu. Cula sam da moze, da se abortus ne moze uraditi ukoliko je negativna krvna grupa ili nulta, pa me zanima koliko je to tacno.

    Odgovoreno: 02. 04. 2007.
    • Postovana Gospodjice, Nisam u mogucnosti da pouzdano odgovorim na ovopitanje. Prema mom saznanju to uglavnom nema znacaj. Medjutim, ukoliko je bolesnica Rezus Faktor negativna(RhD-), a plod ima Rezus Faktor (RhD+) krvnu grupu, prilikom izvodjenja abortusa moze doci do kontatkta decije inkopatibilne krvi sa imunskim sistemom majke sto u buducim trudnocama moze predstavljati problem. To moze stvarati rizik da se pri buducim trudnocama javljaju spontani pobacaji ili anomalije ploda. No i ta situacija se moze prevenirati prilikom abortusa aplikacijom izvesnih antseruma koji mogu spreciti stvaranje preosetljivosti na inkopatibilnu krv deteta. O tome je bolje konsultovati ginekologa jer se u svakodnevnom radu oni vise srecu sa tim problemima pa ruku na srce to i bolje znaju od nas
      Pozdrav
      Goran

  1. Postovani, Na poslednjoj analizi krvi(kao i na prethodnoj),ustanovljena mi je vrednost hemoglobina od 110.Fe je u refer.vrednostima. Hematokrit je na donjoj granici, a trombokrit na gornjoj.Ostale vrednosti su u granicama normale.Imam 28god.zdravo se hranim,bavim se fiz.aktivnostima,nemam probleme sa tezinom, i u principu sam zdrava.Na sta ukazuju ovi parametri? Unapred zahvalna, ANA

    Odgovoreno: 02. 04. 2007.
    • Postovana gospodjice ANA, Koliko vidim vas nalaz je normalan. Sasvim je svejedno da li su parametri krvne slike na donjoj ili gornjoj granici, oni su u refrentnim vrednostima pa ih i smatramo urednim. Referentne-normalne vrednosti imaju neki svoj raspon koji podrazumeva i pojedine individualne varijacije koje se srecu medju ljudima. Zato se one uvek tako i izrazavaju. Pozdrav
      Goran

Prikazano 796-800 od ukupno 807 pitanja