Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79130)

  1. Pre dva meseca imao sam povredu u saobraćajnoj nesreći. DG: idem, Fractura corporis C7 (CT verifikata) TH: Schanzov okovratnik tokom aktivnosti u proteklih dva meseca i anatomski jastuk, i mirovanje. Ne osećam bolove. Zaključeno mi je bolovanje.
    Interesuje me da li je potrebno primeniti dalje lečenje, fizikalnu ili bilo koju drugu terapiju, da li je potrebno ponovo snimiti prelom.
    Molim za savet.
    Hvala

    Odgovoreno: 16. 10. 2008.
    • Ako nemate bolove, slabost mišića ili druge smetnje, ako samostalno obavljate sve dnevne aktivnosti, nije vam potrebna nikakva dodatna terapija. Bilo bi dobro napraviti kontrolu za 1-2 meseca kako bi bili sigurni da je prelom srastao. Ako imate neku od navedenih smetnji indikovana je primena rehabilitacionog tretmana (najbolje u banjskim uslovima( hidroterapija, plivanje...)

  1. Poštovana,
    Imam diskus herniju nekih 4 meseca, koju sam najverovatnije \"zaradio\" u saobraćajnoj nesreći. Išao sam na terapije i pre nego što mi je ustanovljena hernija na L5, S1 (to su bili TENS, IFS dvopolne, laser...) međutim i posle saznanja u čemu je problem, iste te terapije su nastavljene. Ali, što je tu problem, jeste da mi te terapije ništa ne pomažu. Od prilike, sve se mislim kako svi doktori, kod ovakvog problema, prepisuju fizikalni tretman, a sve se svodi na operaciju...
    Šta preporučujete, kojeg doktora da posetim za moj problem, koji od doktora odlučuje da li će se operacija raditi, koji od njih su, da kažem, najbolji u otklanjanju ovakvog problema?  Da li je sama operacija komplikovana ili je to već postao rutinski posao?
    Hvala unapred,
    Aleksandar

    Odgovoreno: 16. 10. 2008.
    • Operativno zbrinjavanje discus herniae predlaže lekar specijalista neurohirurg, nakon urađene magnetne rezonance i sprovedenog fizikalnog tretmana. Operacija se predlaže tek ako fizikalna terapija nema uspeha, a osim bolova postoje i druge smetnje (npr. paraliza nerva i \"pad\" stopala, smetnje u kontroli mokrenja, potenciji...). Ukoliko postoji samo bol, bez drugih simptoma, ipak, nastavite fizikalni tretman, i maksimalno odložite operativno lečenje. Operaciju vam savetujem samo kao poslednju opciju. I nakon operativnog rešavanja diskusa sledi vrlo dugotrajan proces rehabilitacije.

  1. Poštovani doktore,
    Djevojčica sada ima 6 mjeseci, ali imam problem što vidim da se brazde na nogicama ne uklapaju. Na pregled kukova sam je vodina 4 puta (dva puta dječiji radiolog i dva puta ortoped), svaki put je nalaz uredan.
    Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće da nalaz UZ bude uredan, a da se brazde ne uklapaju i do kog uzrasta se rade vježbe? Samo da napomenem, kad radimo vježbe ne primjećujem nikakvo pucketanje i ona je jako živahna bebe kad se upitanju nogice.
    Unaprije zahvalna!

    Odgovoreno: 16. 10. 2008.
    • Asimetrija kožnih nabora (brazde) nije merodavan znak za razvojni poremećaj kuka. Ako je nalaz (ultrazvučni i klinički )uredan, nema razloga za zabrinutost, i nema razloga da se detetu rade vežbe kukova. Brazde će se izjednačiti tj. nestati u kasnijem periodu. Ukoliko radite vežbe iz drugih razloga (ne zbog kukova), javite se ponovo i navedite dijagnozu odnosno problem zbog koga vežbate.

  1. Poštovana,
    Već dve godine osećam bol u desnom stopalu ispod velikog prsta, a od pre god dana počinje i u levom, bol se vremenom pojačava.Više ne mogu dugo da šetam, noću ne mogu da namestim nogu od bolova, imam utisak kao da sam se negde udarila, nema otoka, nema crvenila. Skoro sam čula za bolest reumatiodni artitis i da je to prilično ozbiljna bolest, pa sam se da budem iskrena prilično uspaničila. Već par noći ne spavam, jer se pitam da me nije to zadesilo. Pomalo me ponekad bole zglobovi na rukama ali nema otoka. Poslednji lab nalaz krvi 15.07.08 uredan, malo povišen fibrinogen 4.9, sedimentacija eritrocita 58mm/h, wbc 11.6, Grn# 9.1G/l, Grn 77.2% hct 0.344l/l. Ovo je ono što odstupa od vrednosti, mada ne znam koliko je to bitno, jer ne znam ni šta znači. Moram da Vam napomenem da sam u 27. nedelji trudnoće.
    Molim Vas užasno sam se uplašila, na koji način mogu da proverim šta se dešava, jer me svakim danom možda i na psihičkoj bazi počinje sve više sve boleti i uopšte ne mogu normalno da funkcionišem.
    Šta Vi mislite na osnovu ovoga i šta bi od analiza sad u trudnoći mogla da radim kako bi rešila ovo? Hvala Vam unapred

    Odgovoreno: 15. 10. 2008.
    • Postoje specifični laboratorijski testovi za dijagnostiku reumatoidnog artritisa, koji se rade nakon pregleda kod reumatologa. Ove analize koje ste radili nisu merodavne za takvu vrstu dijagnostike. Ne bih Vam savetovala bilo kakva snimanja (npr. rendgen) u trudnoći. Na osnovu Vašeg opisa malo je verovatno da se uopšte radi o artritisu. Bol u nogama u trudnoći postaje jako čest simptom (povećanje telesne mase na primer može biti razlog). Probajte sa silikonskim ulošcima za obuću, uzimajte vitamine i kalcijum, probajte i neki od gelova za spoljašnju upotrebu i namažite bolna mesta (pre nego kupite, pitajte u apoteci da li se koriste kod trudnica).

  1. Poštovana,
    već dve godine sam na terapiji za lumbalni deo kičme (bio je uklješten nerv) i spondilozu vratnog dela što mi pravi veći problem zbog glavobolja i vrtoglavica. Zadnja terapija su mi bile masaže ručne kod višeg fizioterapeuta, 28 masaža u određenim intervalima, bilo mi je stanje stabilizovano dok se nisam prehladila, negde avgusta meseca, tako da u celoj kičmi osećam ne da me boli, već da me peče, a glavobolje i vrtoglavice su još prisutne. Rečeno mi je da nastavim sa masažama, a mene zanima da li u slučaju upale nerava mogu da se rade masaže ili bilo koje vežbe koje sam dobila za jačanje mišića vrata, da li treba da nosim recimo prsluk da grejem kičmu ili je to pogrešno.
    Šta bi bio Vaš savet?
    Hvala

    Odgovoreno: 15. 10. 2008.
    • Ukoliko postoji bilo kakva upala masaža se ne preporučuje, kao ni bilo koji vid fizikalnog tretmana. Što se zagrevanja tiče, odnosno prsluka, to ćete najbolje proceniti sami (ako vam prija nosite). Bilo bi dobro da konsultujete svog lekara i pokušate sa primenom lekova tipa nesteroidnih antiinflamatornih reumatika u vidu tableta ili gelova za spoljašnju primenu.

Prikazano 701-705 od ukupno 716 pitanja