1. Pitanje broj: #13609

    Molim Vas za pomoć! Moja sestra već 4 meseca ima bolove po celom gornjem delu tela, a ti bolovi se smenjuju tokom dana - ispostavilo se pre mesec dana da ima krivu kičmu. Dijagnoza joj je: Scoliosis v. thoracolumbalis sin.conv. Sy, cervicale et lumbale M 54. Naglašen posturalni deforminet, spazam PVM C dlea, kretnje u C i L/S delu pune, MTR+.
    Molimo da nam objasnite šta ovo sve znači. Išla je na fizikalnu terapiju gde je radila "Mišelove vežbe" i fizioterapeut joj je rekao da samo te vežbe nastavi i dalje kući da radi. Bolovi su joj sada manji, ali ih još uvek svakodnevno oseća. Da li je dobila pravi savet? Molimo Vas za pomoć.
    Unapred zahvalne!!!

    Odgovoreno: 26. 10. 2008.
    • Skolioza je deformacija kičmenog stuba u frontalnoj ravni i napreduje dok traje rast (rast se završava oko 5 godina nakon prve menstruacije). Nakon toga prestaje napredovanje bolesti tj. dalje deformisanje i takva kičma podložna je degenerativnim promenama. Ako je kod vaše sestre završen rast, više nije moguće "ispravljati kičmu", već je potrebno stalnim vežbama jačati mišiće koji se nalaze pored kičmenog stuba (PVM). Prijalo bi joj plivanje, kao i povremena fizikalna terapija (laser, elektro i sl.) Kod jakih bolova može uzimati neki od nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Osnovne su vežbe.

Ostavite komentar