1. Kaskadni želudac i hijatus hernija

  Pitanje broj: #151609

  Pozdrav. Prije 3 sedmice osjetio sam neku tegobu u predjelu želuca i otišao na snimanje abdomena tj. radio sam ultrazvuk abdomena. S obzirom na to da sam išao u teretanu, doktor je posumnjao na manju želučanu kilu, ali se nije vidjela na ultrazvuku. Uputio me je na rtg (tj. da pijem kredu) na kojoj nisu vidjeli hijatus herniju, ali su rekli da mi je zeludac kaskadnog oblika. Pa bih Vas pitao, da li smijem nastaviti sa radom u teretani? Unaprijed se zahvaljujem.

  Odgovoreno: 29. 01. 2019.
  • Poštovanje,

   pošto Vam je dijagnostikovan kaskadni želudac jasno vam je da se hrana zadržava u gornjem delu, a potpuno varenje se odvija u donjem delu. Dešava se često da se delimično svarena hrana vraća u jednjak što dovodi do zapaljenja želudačne sluzokože i drugih komplikacija koje upravo mogu da dovedu do tih tegoba koje ste opisali.

   Preporučujem da minimum dva sata pre treninga završite sa obrokom i da izbor bude hrana koja se lako vari (pečeni krompir ili beli pirinač sa nemasnim mesom). 

   Ljudi koji imaju kaskadni želudac obično razviju osećaj za položaj koji treba da zauzmu posle obroka kako bi sva hrana otišla na dno želudca. Češći i manji obroci kako bi izbegli da Vam želudac bude pun.

Ostavite komentar