Kaskadni želudac (Cascada venticuli)

Kaskadni želudac je varijanta normalne želudačne konfiguracije, gde gornji deo zadnjeg zida korpusa ispod kardije prominira put pozadi i udesno, dajući želucu izgled retorte sa forniksom (svod) koji ima izgled kugle. Kod kaskadnog želuca zadnji zid subkardijalnog dela korpusa nije u istoj liniji sa srednjim delom želuca, što uzrokuje da se napre puni gornji deo želuca, a da se zatim sadržaj preko kaskade "preliva" u donji deo želuca.

Klinička slika

Najčešće smetnje su izazvane nagomilavanjem vazduha u gornjem delu želuca, tako da bolesnici osećaju punoću u epigastrijumu i pritisak, a nakon uzimanja hrane nečujno izbacuju vazduh. Klinički pregled je negativan. Kaskadni želudac usled potiskivanja dijafragme može izazvati smetnje u disanju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, radiološkog nalaza (pregled barijumom) uz endoskopsko isključivanje organske bolesti želuca.

Lečenje

Bolesnik se mora odvići od brzog gutanja hrane i vazduha. Kontinuirane i izražene tegobe retko zahtevaju operaciju.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Miladin Mijatovic 04.12.2020

  Prije oko 20 gidina dijagnostikovan mi je kaskadni zeludac.Nemam bolova ali me muci stalno podrigivanje izbacivanje zraka a ponekad i gorisica.Dali je neophodna hiruska intervencija ili se moze lijeciti i kakve mi savjeta dajete prilokom ishrane polozaja tijela i sl. Hvala vam puno


 2. darko 27.09.2012

  Postovani imam problema sa zeludcem kiselina mi se vraca u grlo neugodan dah podrigujem vruce mi je znojim se a pri gastroskposkom pregledu je utvrdjeno da imam kaskadan forniks pa me zanima moze li se to izljeciti i kako. Postoje li operacione metode i koje za efikasno otklanjanje problema. Hvala


 3. Jana 25.01.2012

  Postovani imam caskada hernia dijagnoza. Molim vas sto prije pisi te mi sta je to konkretno, kako se leci i dali se uopce leci, ili to ostaje, pa se samo kontrolise da se ne pogorsi situacija. Ponudili su mi reglan tablete i noxpan. Ama mislim da cu probati sa neki alternativni metodi, (homeopatija, zdrava ishrana, i sl) . Sta vi mislite da li treba da pijem ove tablete?? Hvala vam


 4. Ilic Goran 21.10.2011

  Zadnjih 5-6god imam enormni meteorizam koji je nestao nakon 14-o dnevnog uzimanja antihelikobakter-terapije, da bi se sada nanovo javio u jos gorem obliku. Candida? Poceo sam sa nystatinom, danas ce biti gotov nalaz koprokulture.


 5. nexhat 29.09.2010

  Cao ja bolujem od cascada ventriculi mozete da mi pomognete sta da radim molim vas hvalla


 6. ilija 05.08.2010

  Osjecam tegobe u zeludcu, nemogu da predahnem nekada. Uradio sam sve pretrage i svi nalazi su u redu samo imam zrek u zeludcu, tako mi doktori kazu, kako se osloboditi ovih tegoba?


 7. Husein Grošić 07.12.2009

  Već duže vrijeme imam probavnih problema te sam od 2002 do danas 06. 12. 2009 već tri puta radio pregled gastroskopiju. U prvom preglerdu nalaz je bio upala želudca i jednjaka te bakterija pilori, pola godine kasnije nalaz erozivni gastritis, da bih poslije intenzivnog liječenja, a najviše prirodnim lijekovima treći nalaz u oktobru 09 bio u kompletu uredan dvanesterac, želudac i jednjak, jedino mi je dijagnosticiran kaskadni želudac. Bolova nekih i nemam ali me ubije stalno podrigivanje dali da jedem brzo ili sporo ili da pijem gazirano ili vodu podrigivanja su stalne i obilna. Šta da radim? Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde