Hipertrofična stenoza pilorusa u odraslih

Hipertrofična stenoza pilorusa u odraslih je veoma retka. Etiopatogeneza nije poznata. Može biti posledica hipertrofije piloričnog sfinktera iz detinjstva (primarna hipertrofija) ili posledica sanacije organskih bolesti pilorusa i njegove okoline: jukstapiloričnog želudačnog ulkusa (čir), ulkusa piloričnog kanala (sekundarna hipertrofija).


 

Klinička slika

Najčešći simptomi ovog oboljenja su mučnina, gađenje i povraćanje uz nadutost trbuha u predelu epigastrijuma i bolovi nalik ulkusnim. Subjektivne tegobe obično započinju u srednjoj životnoj dobi, a retko blagi simptomi mogu biti prisutni čitavog života. Većina simptoma kratko traje. Kliničkim pregledom može da se dijagnostikuje meteorizam u gornjoj polovini trbuha, a nekada i fenomen "bućkanja".


 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiološkog pregleda, gastroskopije.


 

Lečenje

Lečenje je operativno. Sprovodi se resekcija želuca. Smatra se da resekcija želuca daje bolje rezultate od piloromiotomije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Žaklina Kulaš 16.08.2018

    Stranica vam je super! Šta znači retroponiran pilorus i kako se liječi?


  2. Miroslav Travica 28.08.2012

    Imao sam operaciju stenoze u julu 2011 godine, koja je prosla odlicno, a posledica je neleceni cir na zeludcu. Zahvalan sam dr. Pusicic goranu i hirurgu dr. Stojadinovic vladu, jer posle godinu dana zivim normalan zivot bez tegoba. Miroslav iz uzica.


  3. Dejan-Krusevac 02.11.2011

    Zovem se Dejan i zivim u Krusevcu. Imao sam stenozu pilorusa i posle operativnog zahvata u decembru 2007. Zivim normalno. Stenoza se javila kao posledica operacije cira na dvanaestopalacnom crevu u septembru 2003. Veliku zahvalnost dugujem doktorima u krusevcu; prim. Dr radmili lečić, spec. Opšte medicine, dr. Jeleni jankovic gastroenterohepatologu. Operativni zahvat po mom misljenju nimalo nije lak i naivan. Medjutim zahvaljujuci načelniku hirurgije u krusevcu dr miroljubu smiljkovicu i njegovoj ekipi ja sada zivim drugi zivot.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde