Akutna dilatacija želudca

Akutna dilatacija želudca predstavlja iznenadno nakupljanje velike količine želudačnog sadržaja i gasova koji se ne resorbuju i ne transportuju u niže partije digestivnog trakta u odsustvu organske opstrukcije želudca.

 

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poznat. Najčešće nastaje 48 do 72 sata nakon hirurške intervencije u trbuhu ili van njega, mada se razvija i u toku akutnih i hroničnih oboljenja kao što su holecistitis, šećerna bolest, endokarditis, pneumonija. Ispoljava se i nakon anestezije, abdominalne traume ili preteranog konzumiranja hrane.

 

Klinička slika

Poremećaj se ispoljava iznenadnom mučninom, povraćanjem velike količine želudačnog i duodenalnog sadržaja, tako da brzo dolazi do dehidratacije, hipokaliemije, hemokoncentracije i azotemije. Acidobazna ravnoteža nije poremećena zbog istovremenog gubitka želudačnog i duodenalnog sadržaja. Bolesnici postaju nemirni i adinamični. Hipovolemija, tahikardija i redukovano izlučivanje urina brzo dovode do šoka.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, nativne grafije abdomena, endoskopije želudca i duodenuma.

 

Lečenje

U lečenje bolesnika se uvodi nazogastrična sonda, sprovodi se hidratacija uz korekciju elektrolitskog disbalansa i acidoze. Uz pravovremenu terapiju prognoza je uglavnom dobra.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Sevdail 25.07.2010

    Akutna dilatacija želuca u toku radioloških istraživanja, koja je dovela do akutnog abdomena. Pacient operisan pre 4 dana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde