Strano telo jednjaka

Strana tela otežavaju ili onemogućavaju funkciju jednjaka, odnosno ishranu.

Uzrok nastanka

Strana tela u jednjaku najčešće zastaju slučajno. Strana tela zastaju u jednjaku ili usled organskih promena na zidovima jednjaka (tumor jednjaka ili okoline, ožiljne stenoze posle korozivnih povreda, kod divertikuluma) ili kod raznih neuroloških oboljenja zbog poremećaja akta gutanja. Ali do zastoja stranih tela dolazi i kod dece, nepažnje pri žvakanju i gutanju, držanja raznih predmeta u ustima. Od hrane najčešće zastaje nesažvakano meso, neprepoznata kost u mesu. Od ostalih predmeta najviše se nalazi metalni novac, razne značke, delovi igračaka, dugmad i dr.

Klinička slika

U kliničkoj slici dominira disfagija ( otežano gutanje), koja može biti različitog stepena. Nekada je prisutan i bol za vreme gutanja (odinofagija). Bolesnici su uplašeni, uzbuđeni i uznemireni. Zastoj pljuvačke u hipofarinksu stvara sliku hipersalivacije. Hiperslivacija je naročito važan simptom u dece. Takođe je kod dece česta izražena dispneja ( otežano disanje) i cijanoza. Moguća je pojava bola u projekciji larinksa, iza sternuma sa širenjem prema plećkama, u epigastrijumu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenološkog nalaza i ezofagoskopije.

Lečenje

Strana tela se uklanjaju endoskopski rigidnim ezofagoskopom, retko ezofagotomijom. Ako dođe do spontane propulzije stranog tela u želudac, obično se ono eliminše stolicom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde