Spazmi jednjaka

Akutni difuzni spazmi jednjaka spadaju u poremećaje hipermotiliteta jednjaka. Za vreme hipermotiliteta jednjaka se odigrava iznenadni difuzni grč jednjaka ili takođe iznenadni grč kardije (početni deo želuca).
 
 

Uzrok nastanka

Ove pojave se u bolesnika dešavaju bez jasnih povoda i nepoznate su etiologije. Oboljenje se javlja češće kod nervoznih osoba.
 

Klinička slika

Kod difuznog spazma jednjaka javljaju se jake, simultane, ponovljene i produžene kontrakcije jednjaka. Može, ali ne mora, istovremeno da se odigrava i spazam gastro - ezofagealnog sfinktera. Dominantni simptomi su iznenadan intenzivan bol iza grudne kosti sa projekcijom u leđa i teške smetnje sa gutanjem. Bol se javlja za vreme gutanja, uzimanja hrane, ali i bez toga, iznenada u snu probudi bolesnika.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiografskog ispitivanja, ezofagoskopije.

Lečenje

U lečenju se primenjuju spazmolitici i sedativna sredstva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. FEDJA75 15.06.2010

    Meni je isto receno da sam imao neverovatne grceve jednjaka ali mi je receno da sam ga imao zbog toga sto mi se vracala kiselina godinama u jednjak tj imao sam gerb. Operisao sam zeludac po nissanu i stegnut mi je svinkter ali mi je rasecen i misic na jednjaku da ne bih imao kontrakcije jednjaka. Sta mislite o tome i da li ima sanse posto sam nervozna osoba da se to smanjilo drasticno ili da je nestalo zbog operacije. Osecam gusobolju jos uvek narocito posle hrane obilnije i malo me gusi ali treba jos da operisem piloromiotomiju tj sirim pilorus jer je suzen i mozda vagotomiju i treba da izvadim zuc. Da li mislite da mogu da imam osecaj vracanja kiselione i malo gusenje zbog toga sto mi se duze zadrzava hrana u zelucu jer imam suzen pilorus i da li cemi biti posle operacije bolje


  2. ANITA 29.12.2009

    Da li se kod tog grca javlja pritisak u prsima i nedostatak zraka te pojacano lupanje srca jer imam istu dijagnozu ali i navedene smetnje!?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde