Endokarditis

Infektivni endokarditis (IE) predstavlja zapaljenski proces na srčanim zaliscima i drugim strukturama srca izazvana infektivnim agensima.

Uzrok nastanka

Kao infektivni uzročnici javljaju se bakterije, gljivice, rikecije, kao i mešane infekcije prilikom intervencija u usnoj duplji, iz gornjih disajnih puteva, digestivnog u urinarnogenitalnog sistema. IE je česta komplikacija urođenih i stečenih srčanih mana, operacija na srcu i krvnom sudovima, kao i kod imunodeficijentnih stanja i uživaoca droge.

Klinička slika

Akutni oblik počinje naglo, kao sepsa, sa visokom temperaturom, groznicom, kod osoba koje su prethodno bile relativno zdrave. Ubrzo se javljaju komplikacije kao što su embolije, razvoj srčane insuficijenije, multiple petehije (crvene tačkice) po koži. A kod IE desnog srca  – zapaljenja i apscesi pluća.

Subakutni oblik počinje simptomima opšte infekcije, kod osoba koje su već srčani bolesnici. Najčešće se žale na povišenu temperaturu, zamor, anoreksiju, slabost, gubitak u težini, pospanost, stanje slično gripu, glavobolju, bol u zglobovima, grozničavo stanje, otežano disanje, bol u grudima, lupanje srca, bol u trbuhu, u predelu bubrega, krv u mokraći. Drugi način započinjanja subakutnog IE povezan je sa razvojem komplikacija kao što su embolije moždanih arterija  sa hemiplegijom (oduzetost polovine tela), infarktom bubrega ili slezine. Pri pregledu pada u oči bleda boja kože i vidljivih sluzokoža ili boja bele kafe, sa promenama na koži u vidu petehija.

Komplikacije

Najteža komplikacija je srčana insuficijencija, zatim nastajanje apscesa u miokardu, miokarditis, perikarditis, embolije, gljivične aneurizme.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, auskultatornog nalaza, hemokuture, ultrazvuka, laboratorijskih analiza.

Lečenje

Cilj lečenja je eradikacija infekcije što se postiže antibiotskom terapijom ili kada to ne uspeva, hirurškom terapijom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Olja Turkic 20.09.2009

    Moj suprug je prebolovao inf. Endokarditis. Ima 37 godina. Skoro godinu dana je liječen sa vankogalom u kombinaciji sa longacephom i citeralom ali nije pomoglo. 18 februara ov godine urađena je operacija i morali su da mu ugrade vjestacke valvula i to i mitralnu i trikuspidalnu. Bio je visoko febrilan i znojio se nevjerovatno. Sve to ga je puno iscrpilo. Poslije operacije se dobro oporavio. Niko nije vjerovao da će uopšte da preživi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde