1. Bolovi u grudima nakon treninga

    Pitanje broj: #133090

    Poštovani doktore,
    imam 23 godine i bavio sam se teretanom od 2007. godine pa do septembra 2013. dok nisam počeo da radim. Posle toga sam povremeno odem, ali u maju ove godine kada sam rešio da se opet vratim negde posle 3 dana blagih treninga osetio sam uveče bolove u grudima i posle 2 dana to je bilo baš neprijatono. Javio sam se doktoru i ustanovio da imam sportsko srce i evo rezultata ultra zvuka, pa me zanima vaše mišljenje da li je to nesto ozbiljno: edd-50 esd-32 ef-65 septum-9 zadnji zid-9 desna komora-22 koren aorte-31 separacija kuspisa-20 leva pretkomora-31. Zaključak: aorta u korenu normalnih dimenzija, av trolisna, separacija očuvana, normalne brzine oprotoka preko aortnog ušća. MV normalnog izgleda i koaptacije, leva pretkomora normalnih dimenzija. Leva komora normalnih dimenzija, očuvane globalne i segmentne kontraktilnosti. Desne srčane šupljine izgledaju normalno. Trivijalna tr, spdk normalan. Perikard bo ta 120/8o mmhg ekg sin. ritam, frenk 90/min, 1 ves, st-t bez spec. promena. Na plućima normalan disajni šum, srčana akcija ritmična, tonovi jasni bez šumova. Prepisao mi Propanol 1/4 na dan, i kontrola posle 15 dana, ali sam pio Propanol samo 2-3 dana. Nekako mi nije odogvarao, uspavljivao me i malo mučninu sam imao. Dao je savet da odmorim sa teretanom, da se više baziram na plivanje i trčanje što i činim i ne idem u teretanu. 

    Na kontroli posle 15 dana TA 110/70 mmhg ekg sin. ritam, frenk 70/min, 1 ves, st-t bez spec. promena. Na plućima normalan disajni šum, šsrčana akcija ritmična tonovi jasni bez šumova... I kao jos jednom da se javim za 3 meseca... I na toj zadnjoj kontroli 15. oktobra ta 125/80mmhg sin. ritam 70/min, retke ves, st-t bez spec. promena. Na plućima normalni disajni sum. Srcana akcija ritmicna, tonovi jasni, bez šumova. Dijagnoza: arrhythmia ves. Terapija: Propranolol 1/2+0/1/4 i moja doktorka uz to jos Xanax 1/4 na dan. 

    12.12.2014 uradjen test opterecenja misicna snaga u okviru prosecnih vredosti za pol i uzrast. Aerobna sposobnost daleko iznad proseka za pol i uzrast. EKG u mirovanju sinusni ritam, rs u d3, bez poremecaja provodjenja, promena st segmenta i t talasa beleze se 2 ves. Tokom testa opterecenja pri minimalnom submax naporu belezi se jedna monomorfna ves. Tokom max napora i oporavka bez poremecaja provodjenja, ritma, st segmenta i t talasa. Sve vreme bez subjektivnih tegoba. Beleži se slabi oporavak pulsa tokom sva tri minuta i hipotenzivna reakcija na napor. To poslednje, posto godinu i po nisam nista trenirao, pa je zbog toga puls slabije padao tako mi je objasnjeno...

    Pitanje za vas na osnovu ovih pregleda i nalaza da li mi mozete reci vaše mišljenje da li je nesto ozbiljno i zbog čega se ti preskoci javljaju u toku mirovanja i to pogotovu u lezecem polozaju?

    Odgovoreno: 18. 12. 2014.

Komentari na pitanje: #133090

    • Zdravo, imam pitanje u zadnje vrijeme u toku treninga osjetim jak bol u srcu i jedva dolazim do vazduha, do sad mi se to nije desavalo.Treniram fudbal, golman sam iman 14 godina.Moguli dobiti neki savjet?Hvala unaprijed!

Ostavite komentar