1. Crvenilo u oku usled korišćenja kapi Xalatan

  Pitanje broj: #152014

  Poštovani, 

  Dve večeri koristim Xalatan kapi i tek drugo veče, nakon sat vremena od terapije, pojavilo se blago crvenilo u oku (u beonjači). Nema peckanja i drugih pojava. 
  Da li da prestanem sa terapijom i sačekam pegled za 5 dana ili da nastavim sa terapijom? Nisam u situaciji ranije da posetim lekara. Imam 49 godina i imam povišen šećer u krvi. Takođe, stres je problem sa kojim se suočavam i kao posledica njega javio mi se povišen očni pritisak
  Molim za Vaš savet.
  Pozdrav od Mime iz Valjeva

  Odgovoreno: 07. 05. 2017.
  • Poštovana,

   Kada jednom uvedete kapi koje ste naveli, koriste ih do kraja života, uz konstatno praćenje očnog pritiska, izgleda očnog živca, debljine njegovih nervnih vlakana i vidnog polja.
   S obzirom da većina kapi u svom sastavu sadrže konzervans, često je reakcija na njih blago crvenilo i iritacija. Dogovorite se sa svojim doktorom ukoliko Vam date kapi smetaju da promenite terapiju ili ukoliko reakcija nije izražena nastavite sa njima.
   Glavna neželjena sporedna dejstva kapi Xalatan jesu rast trepavica i pigmentacija oko očiju. 
   Da li ste pre postavljanja dijagnoze glaukoma uradili sledeće preglede, jer bez istih se kapi gotovo ne uvode: perimetrija, oct vidnog živca, gonioskopija, pahimetrija i tonometrijska krivulja (merenje očnog pritiska više dana za redom u različitim vremenskim itnervalima).

   Pozdrav

Ostavite komentar