Dr Marko Zlatanović

Doktor

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

dr Marku Zlatanoviću je uža specijalnost hirurgija pacijenata obolelih od šećerne bolesti kao i medikamentozno i lasersko lečenje istih.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Grad

Jezici

O doktoru

Rođen u Nišu. Specijalizaciju je završio na očnoj klinici u Nišu gde se nakon studija zaposlio. Vitreoretinalna hirurgija je od početka bila fokus doktora Zlatanovića koji je kroz svoje školovanje bio stipendista različitih udruženja edukacije oftalmologa. Član je različitih udruženja oftalmologa širom sveta kao i Udruženja oftalmologa i glaukomatologa Srbije. 

Athens Eye Hospital, Atina - Dva meseca svoje stručne edukacije proveo je učeći najmodernije tehnike vitreoretinalne hirurgije u jednoj od najmodernijih Evropskih očnih bolnica.

Klinički Centar Beograd - Dr Zlatanović je uz docenta dr Vukovića i doktora Paovića tri meseca usavršavao stečena znanja iz vitreoretinalne hirurgije.

Dr Zlatanović ima užu specijalnost pacijenata koji su oboleli od dijabetesa, kao i medikamentozno i lasersko lečenje istih.

Autor je i izlagač brojnih radova na kongresima u zemlji i inostranstvu. 

Redovni je učesnik Evropskog kongresa za retinu (Euretina) kongresa američke akademije kao i ESCRSa i EVRS kongresa.

U slobodno vreme bavi se trčanjem i strastveni je skijaš.

Istrčao je više polumaratona. Oženjen je i otac jednog dečaka.

Obrazovanje:

Evropska škola vitreoretinalne hirurgije, Bremen

Dr Zlatanović je učio kod Dr Claus Lucke-a.

Columbia University, New York

Dr Zlatanović je boravio na Harkness Eye Institutu Kolumbija univerziteta gde je i asistirao u mnogim operacijama i radio na brojnim naučno istraživačkim projektima. Prof. Stenly Chang i Prof. Tongalp Tezel jedni od najpoznatijih svetskih vitreoretinalnih hirurga i izumitelja najvažnijih delova ove hirurške tehnike bili su mentori dr Zlatanoviću na dvomesečnom usavršavanju.

Radno iskustvo:

"Miloš klinika", Beograd

Dr Zlatanović je u Miloš klinici učio od svetski priznatih hirurga kao što su Prof. dr Ferenc Kuhn, dr Zoran Tomić i dr Charalampos Livir Relatos.

Šef vitreoretinalnog odeljenja, Klinika Maja

Klinički Centar Niš

Dr Zlatanović je na Klinički centar Niš uveo razne novine vezane za hirurško lečenje očnog dna. Pored novina on je prvi koji je uveo hirurgiju žute mrlje u KC Niš kao i bezšavnu hirurgiju pri kojoj nije potrebno ušivanje pacijenata, što samim tim znači da je oporavak znatno brži.

Članstvo:

EVRS - Evropsko udruženje vitreoretinalnih hirurga

Stipendista

ESCRS - evropskog udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju

SOE - Evropskog udruženja oftalmologa

Američka Akademija oftalmologa

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 52

 1. Zdravo. 

  Ja imam 16 godina, a za mesec dana punim 17, pa me zanima sledeće, ja imam dečiju razrokost ili kako god se zove i takođe, malu dioptriju na levom oku, na kom sam i razrok. Kod mene razrokost uopšte nije toliko uočljiva, oči mi stoje normalno, vidim celo vidno polje desnog oka i pola levog. Ne znam kome da se obratim, ali znam i da leka nema. No, ja, može se reći, gledam kao normala osoba, ne smeta mi to toliko, gotovo uopšte, znači vidim onako lepo, sposoban sam za sve. Moje pitanje je vezano za lekarske preglede, tj. da li ću ja moći da prolazim lekarske preglede, jako me zanima za auto, b kategorija, da dobijem uverenje da sam zdrav i sposoban za vožnju auta?

  Odgovoreno: 02. 06. 2017.
  • Dr Marko Zlatanović

   Poštovani,

   Ukoliko je Vaša vidna oštrina zadovoljavajuća, a to znači da možete čitati brojeve na testu vida kod oftalmologa koji daje lekarsko uverenje, i ukoliko čitate više od 50% dobićete lekarsko uverenje da možete voziti auto i polagati za isti. Budite bez brige.

   Pozdrav

 1. Poštovanje, 

  Zanima me koliki je rizik od ablacije rožnjače (imam dioptriju oko -4, nemam nikakve promene na očnom dnu) prilikom vežbanja u teretani? Da li postoji način da smanjim rizik i koje vežbe da izbegavam? 

  Pozdrav

  Odgovoreno: 02. 06. 2017.
  • Dr Marko Zlatanović

   Poštovana,

   Moja uža specijalnost je baš hirurgija, kod ablacije mrežnjače. Minus dioptrija kao takva sama, povećava rizik od ablacije mrežnjače, ali to ne znači da sve osobe koje imaju minus dioptriju su pod rizikom. Ukoliko nemaš nikakve simptome, a to znači blicevi, sevanje ili pojava velikog broja mušica u vidnom polju, slboodno se bavi sportom koji želiš. I ako nema zvaničnih dokaza da bi to moglo škoditi, a verujem da bi se ti lakše onda osećala, izbegavaj vežbe gde pognutom glavom na dole podižeš teži teret.

   Moj lični stav je da su u tom pogledu najvažnije redovne kontrole očnog dna sa pregledom periferije očnog dna, za šta je neophodno otići kod specijaliste za hirurgiju očnog dna jednom godišnje.

   Pozdrav

 1. Poštovani, 

  Da li možete da mi predložite doktor strabolog vo Srbija t. E. Vo Belgrad se raboti za dete od 7 godini?

  Odgovoreno: 17. 05. 2017.
  • Dr Marko Zlatanović

   Poštovana,
   Obzirom da ste, koliko vidim, iz Makedonije mogu da Vam predložim odličnog strabologa dr Milenu Vujanović.
   Pozdrav

 1. Poštovani, 

  Nedavno sam primetila da moja ćerka (8 godina) ima kao neku tamnu tačkicu, bubuljicu na beonjači (u prilogu je slika). Nema problem sa vidom i ništa joj to ne smeta.
  Da li mi možete reći o čemu se radi, i koliko je to ozbiljno?
  Hvala unapred!

  Odgovoreno: 10. 05. 2017.
  • Dr Marko Zlatanović

   Poštovana,

   Kada se radi o deci nikada ne bih dozvolio taj luksuz da se izjašnjavam bez pregleda, tako da bi najbolje bilo da se dete klinički pregleda.

   Pozdrav

 1. Pozdrav,

  Oko 2 mjeseca imam problem sa očnim kapcima. Odjednom mi oteknu gornji kapci, a koža ispod obrva postane labava i spuštena. Povremeno mi otekne i gornja usna. 
  Infektivna mononukleoza mi je dijagnostikovana pre 4 meseca. Nedavno sam vadio krv i krvni nalaz je pokazao da je sve u redu.
  Molim Vas za savet i kom lekaru bi trebalo da se obratim?

  Odgovoreno: 07. 05. 2017.
  • Dr Marko Zlatanović

   Poštovani,

   Kapci su rastresito vezivno tkivo gde se često nakupljuje voda i dolazi do oticanja. To ne bi trebalo da Vas brine, proći će u narednom periodu. Otok se zna javiti ukoliko ste uzimali kortikosteroidnu terapiju. Proverite funkciju bubrega i idite do svog oftalmologa.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 52 pitanja
Zakažite pregled kod Dr Marko Zlatanović