1. Ablacija mrežnjače

  Pitanje broj: #152267

  Poštovanje, 

  Zanima me koliki je rizik od ablacije rožnjače (imam dioptriju oko -4, nemam nikakve promene na očnom dnu) prilikom vežbanja u teretani? Da li postoji način da smanjim rizik i koje vežbe da izbegavam? 

  Pozdrav

  Odgovoreno: 02. 06. 2017.
  • Poštovana,

   Moja uža specijalnost je baš hirurgija, kod ablacije mrežnjače. Minus dioptrija kao takva sama, povećava rizik od ablacije mrežnjače, ali to ne znači da sve osobe koje imaju minus dioptriju su pod rizikom. Ukoliko nemaš nikakve simptome, a to znači blicevi, sevanje ili pojava velikog broja mušica u vidnom polju, slboodno se bavi sportom koji želiš. I ako nema zvaničnih dokaza da bi to moglo škoditi, a verujem da bi se ti lakše onda osećala, izbegavaj vežbe gde pognutom glavom na dole podižeš teži teret.

   Moj lični stav je da su u tom pogledu najvažnije redovne kontrole očnog dna sa pregledom periferije očnog dna, za šta je neophodno otići kod specijaliste za hirurgiju očnog dna jednom godišnje.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #152267

  • Imao sam operaciju na desnom oku - ablacija retine - Vitrektomija pre mesec dana. Ubačeno mi je silikonsko ulje, a pre 3 godine na istom oku imao sam operaciju katarakte. Sada vidim, ali slabo, nejasna mi je slika, pa me interesuje kada će mi se vratiti jasan vid i koliko, u procentima. Moj lekar kaže "polako. videćemo".

  • Dok sam čistki usi turno sam štapić duboko u uho osjetio sam jaku bol i posle toga kada sam stavio štapić ponovo pojavila se krv.

Ostavite komentar